Lifestyle

Efectul izolării la domiciliu. Stratul de ozon, recuperat aproape complet!

Efectul izolării la domiciliu. Stratul de ozon, recuperat aproape complet! Este vestea cea bună pe care o dau oamenii de știință. Un studiu recent publicat de oamenii de știință americani menționează că stratul de ozon continuă să se vindece, ba chiar s-ar putea recupera complet în numai câteva luni!

Cercetările publicate în revista Nature menționează că substanțele chimice (clorofluorocarburi – CFC)  sunt cele care au cauzat distrugerea stratului de ozon. În opinia lor, CFC au declanșat, de asemenea, și o schimbare a circulației atmosferice. „Acest studiu prezintă dovezile tot mai clare care arată eficiența întreruperii acțiunilor care duceau la poluarea aerului”, a afirmat Antara Banerjee, autorul studiului.

Oprirea marilor agenți poluatori, ajută la refacerea stratului de ozon

Stratul de ozon se află la o distanță de aproximativ 11 până la 40 de kilometri deasupra nivelului Pământului. Acesta acționează ca o „barieră solară” pentru planeta noastră, împiedicând radiațiile ultraviolete ale Soarelui să ajungă la noi. Dr. Antara Banerjee și ceilalți cercetători din echipa ei au utilizat o tehnică în două etape, cunoscută sub numele de „Detecție și Atribuire”. Cu ajutorul acesteia s-a putut determina dacă schimbările curenților de aer s-au produs pe cale naturală sau ca efect al acțiunii directe a omului asupra naturii.

Simulările lor pe calculator au arătat că emisiile de dioxid de carbon au continuat să se extindă. Cu toate acestea, a fost evident că modificările din stratul de ozon au legătură cu „pauza” economică luatăla nivel planetar.

„Identificarea tendințelor circulației aerului confirmă, pentru prima dată, ceea ce comunitatea științifică a prezis de mult timp”, declară prof. John Fyfe.

„Acum se dă o luptă între recuperarea stratului de ozon și gazele cu efect de seră, care va determina tendințele viitoare”, a mai spus și dr. Banerjee:

Concluzia este una singură: oprirea marilor agenți economici care poluează, ajută planeta.