Info Actual

Info Actual > Diverse > Efectul izolării la domiciliu. Stratul de ozon, recuperat aproape complet!
Diverse

Efectul izolării la domiciliu. Stratul de ozon, recuperat aproape complet!

Efectul izolării la domiciliu. Stratul de ozon, recuperat aproape complet! Este vestea cea bună pe care o dau oamenii de știință. Un studiu recent publicat de oamenii de știință americani menționează că stratul de ozon continuă să se vindece, ba chiar s-ar putea recupera complet în numai câteva luni!

35Cercetările publicate în revista Nature menționează că substanțele chimice (clorofluorocarburi – CFC)  sunt cele care au cauzat distrugerea stratului de ozon. În opinia lor, CFC au declanșat, de asemenea, și o schimbare a circulației atmosferice. „Acest studiu prezintă dovezile tot mai clare care arată eficiența întreruperii acțiunilor care duceau la poluarea aerului”, a afirmat Antara Banerjee, autorul studiului.

Oprirea marilor agenți poluatori, ajută la refacerea stratului de ozon

Stratul de ozon se află la o distanță de aproximativ 11 până la 40 de kilometri deasupra nivelului Pământului. Acesta acționează ca o „barieră solară” pentru planeta noastră, împiedicând radiațiile ultraviolete ale Soarelui să ajungă la noi. Dr. Antara Banerjee și ceilalți cercetători din echipa ei au utilizat o tehnică în două etape, cunoscută sub numele de „Detecție și Atribuire”. Cu ajutorul acesteia s-a putut determina dacă schimbările curenților de aer s-au produs pe cale naturală sau ca efect al acțiunii directe a omului asupra naturii.

Simulările lor pe calculator au arătat că emisiile de dioxid de carbon au continuat să se extindă. Cu toate acestea, a fost evident că modificările din stratul de ozon au legătură cu „pauza” economică luatăla nivel planetar.

„Identificarea tendințelor circulației aerului confirmă, pentru prima dată, ceea ce comunitatea științifică a prezis de mult timp”, declară prof. John Fyfe.

„Acum se dă o luptă între recuperarea stratului de ozon și gazele cu efect de seră, care va determina tendințele viitoare”, a mai spus și dr. Banerjee:

Concluzia este una singură: oprirea marilor agenți economici care poluează, ajută planeta.