Actual

Elena Udrea propune o soluţie pentru redresarea economică. Deţinuţii să fie eliberaţi?

Elena Udrea propune o soluţie pentru redresarea economică. Deţinuţii să fie eliberaţi?

​În prezent, Elena Udrea îşi ispăşeşte pedeapsa la penitenciarul Târgşor. Fosta politiciană a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Din penitenciar, omul politic a venit cu o soluție pentru deficitul bugetar cu care se confruntă România: eliberarea deținuților care nu au comis fapte de violență. Astfel, ei și-ar putea ispăși pedeapsa la muncă.

Motivul pentru care Elena Udrea a propus această măsură este, pe de o parte, reducerea cheltuielilor masive asociate cu deținuții, iar pe de alta, imposibilitatea persoanelor non-violente să se reabiliteze câtă vreme sunt în spatele gratiilor. Amintim că Elena Udrea a atacat în repetate râmnduri în instanță deciziile de condamnare la adresa ei. Nu a reușit pentru două dintre cele trei capete de acuzare, dar speranța sa este să scape de pedeapsa asociată cu dosarul Hidroelectrica.

Ce a spus Elena Udrea pe Facebook

Fostul ministru al Dezvoltării și Turismului a făcut o postare amplă pe Facebook, în care a explicat cheltuielile pe care le suferă bugetul de stat cu deținuții.

„Aşa cum am mai spus, statul cheltuie cu întreținerea unui deținut 7.500 de Ron pe lună, cât 4 pensii.
În condițiile în care sunt aproape 24.000 de deținuți în penitenciare, plus încă vreo 10.000 de arestați preventiv, care stau degeaba, nu muncesc, deci nici nu au cum să se reabiliteze astfel, trageţi şi dumneavoastră concluziile!
​Dacă dintre aceștia, cei care nu au săvârșit fapte cu violentă și nu sunt un pericol pentru societate ar fi trimiși să-și execute pedepsele la locul de muncă, nu doar că s-ar economisi banii plătiți pentru întreținerea lor, dar s-ar și încasa sume importante la buget; plus avantajul reabilitării lor și al reintegrării în societate prin munca. Totodată, acestora li s-ar da și posibilitatea de a fi alături de familii și de a se putea îngriji de acestea, așa cum se întâmplă în toată Europa.
Un calcul exemplificativ ne arata că, dacă din cei 24000 de deținuți, un minim de 9000 ar executa pedepsele în libertate la locul de munca și fiecare ar cotiza 1000 de Ron pe luna la bugetul de stat, la care s-ar adăuga taxele și impozitele aferente, ar însemna că, în loc să cheltuie 68000000 de Ron pe lună, statul ar încasa aproximativ 24000000 de Ron pe acelaṣi interval de timp”, a explicat ea, propunând o metodă prin care statul să primească bani de la deținuții cărora li se permite să-și ispășească pedeapsa în libertate. Postarea a fost preluată de platforma de știri HotNews.

Drumul Elenei Udrea din Costa Rica până-n România

În așteptarea deciziei instanței, Elena Udrea a cerut azil în Costa Rica. Asta se întâmpla la începutul lui 2018: la mijlocul aceluiași an, sentința ei era pronunțată. Deși Udrea a depus o contestație în anulare, aceasta a fost respinsă în aprilie 2022, confirmând sentința politicienei.

Deși în 2022 era în România, ea a decis să plece din nou din țară pentru a evita pedeapsa. De această dată a fost prinsă după câteva ore, când se afla în Bulgaria.