Social

Elevii se pregătesc de vacanță! Zilele libere vin în curând

Elevii se pregătesc de vacanță! Zilele libere vin în curând
sursa foto arhiva personala

Începerea noului an școlar a avut loc pe data de 11 septembrie, iar după o lună și puțin, elevii se pregătesc să intre într-o nouă perioadă de odihnă. Mai exact, aceștia vor beneficia de o vacanță bine-meritată începând cu data de 27 octombrie.

Aceasta va dura până pe 5 noiembrie. Totodată, pe data de 5 noiembrie se va încheia și primul modul din acest an școlar.

Structura noului an școlar

Noul an școlar 2023-2024 este structurat în cinci module. Astfel elevi vor avea mai multe oportunități de a se bucura de vacanțe. Al doilea modul se va desfășura până pe data de 22 decembrie. După care, pe 23 decembrie, începe așteptata vacanță de iarnă. Aceasta se va prelungi până pe data de 7 ianuarie.

Modulul trei începe pe data de 8 ianuarie, și în acest caz, există o noutate. Data de încheiere a acestui modul poate varia, putând fi aleasă una dintre următoarele date: 16 februarie 2024, 23 februarie 2024 sau 1 martie 2024. Decizia va depinde de latitudinea inspectoratelor școlare județene.

După încheierea modulului trei, urmează o vacanță de o săptămână pentru elevi. Aceasta va avea loc în perioada 19 februarie 2024 – 10 martie 2024. În plus, data exactă de începere a modulului patru nu este fixată și poate varia între 26 februarie, 4 martie și 11 martie, în funcție de data de încheiere a celui de-al treilea modul. Vacanța premergătoare ultimului modul se va desfășura între 27 aprilie și 7 mai.

Ultimul modul, al cincilea, se va desfășura în perioada 8 mai 2024 și 21 iunie 2024, încheind astfel anul școlar.

În ceea ce privește alte evenimente speciale pentru elevi, aceștia vor avea parte de două săptămâni speciale. Este vorba despre „Școala altfel” și „Săptămâna Verde”. Aceste evenimente sunt programate să aibă loc în diverse perioade între 11 septembrie 2023 și 26 aprilie 2024, conform informațiilor de pe cancan.ro.

Elevii sunt lăsați fără mâncare

Un aspect notabil este schimbarea în politica de asigurare a meselor calde pentru elevi în acest an școlar. Din păcate, elevii români nu vor mai beneficia de programul „Masă caldă” oferit de stat din cauza lipsei ofertelor pentru acest program. Cu toate acestea, se planifică implementarea, începând cu anul 2024, a unui program național în acest sens, care, la momentul actual, se află sub forma unui program-pilot privind hrana pentru elevi.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Florian Lixandru, a oferit mai multe detalii în acest sens.

„La acest moment, suntem în procesul de elaborare a Hotărârii de Guvern privind funcționarea acestui program. Urmează să îl implementăm în mult mai multe școli începând cu ianuarie 2024. În perioada rămasă din septembrie până în decembrie, se va aproba Hotărârea de Guvern privind continuarea programului, având în vedere că există fonduri necheltuite la nivelul primăriilor, ca urmare a grevelor din mai și iunie. S-au acumulat economii și au fost alocați bani, așa că ar fi păcat să nu folosim acești bani pentru a asigura copiilor această facilitate, adică servirea unei mese calde în școală.”, potrivit Fanatik.