Actual

Este incredibil ce se întâmplă la mormântul lui Arsenie Boca! Toți românii credincioși se vor bucura

pr arsenie boca, sursa foto doxologia
sursa foto doxologia

Arsenie Boca (1910 – 1989) este una dintre cele mai iubite feţe bisericeşti din întreaga Românie. El a şi petrecut mult timp în închisoare, atunci când a fost instaurată dictatura stalinistă a anilor cincizeci. Acum, enoriaşii au un nou motiv de bucurie, deoarece în Prislop, Hunedoara, unde clericul a fost stareţ şi unde a vrut să-şi petreacă veşnicia, se construieşte o nouă biserică.

Aceasta va urma planul arhitectural pe care l-a gândit Părintele, dar pe care nu l-a dus la îndeplinire. Iar aceasta nu este singura cale prin care monahul, a cărui sanctificare este deja de mult timp discutată, are amintirea păstrată vie. Şi la marginea municipiului Deva se construieşte o mănăstire în cinstea lui, iar în judeţul Botoşani, urmează să fie ridicată cea mai mare cruce de pe teritoriul ţării, de asemenea în cinstea lui Arsenie Boca.

Proiectele făcute în cinstea monahului

În Dealul Paiului, la periferia municipiului Deva, care este reşedinţa Hunedoarei natale a lui Arsenie Boca, se construiește o mănăstire. Aceasta este însă doar o parte din complexul care se află în etapa de proiectare. De asemenea, se va fonda un centru de îngrijiri medicale paliative. Sunt avute în plan și un cămin pentru bătrâni, precum și o școală. Mănăstirea „Arsenie Boca” și celelalte clădiri din curtea ei se află pe un teren de 11 hectare.

Proiectul a început în 2021, dar încă nu a avansat foarte mult. Pe teren s-a ridicat o biserică de lemn. De asemenea, a fost pus la punct demisolul mănăstirii, însă până la finalizarea proiectului, mai este o cale lungă.

Cea mai mare cruce din România

Seria de proiecte religioase va fi completată de cea mai mare cruce de pe teritoriul României. Aceasta își va găsi locul în comuna Ibănești, județul Botoșani. Aceasta va fi și o cale de a îndepărta suspiciunile și groaza pe care cei mai vârstnici le asociază cu Dealul Mănăstirii, unde va fi construită crucea masivă. Bătrânii comunei spun că acest loc ar fi bântuit.

„E o lucrare scoasă la licitaţie. Termenul este de 6 luni. Înălţimea totală va fi de 42,5 metri, fără soclu de la pământ, care mai are un metru jumătate”, a declarat, conform Click, inginerul Romică Magopeț, care este și primarul comunei. Astfel, monumentul religios va depăși sensibil cea mai înaltă cruce a momentului, care se află în Muntenii de Sus, județul Vaslui. Următoarele locuri de pe podium sunt ocupate de Crucea Trinitas, de pe Dealul Păun, care se înalță până la patruzeci de metri, dar și Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman, care depășește 39 de metri.