Lifestyle

Este obligatoriu în toată România de miercuri, 15 martie. Legea a intrat deja în vigoare

Restaurantele din România, obligate să ofere informații extinse în meniuri
sursa foto: playtech.ro

O nouă lege promovată de ANPC a intrat în vigoare chiar de miercuri, 15 martie. Astfel, conform ordinului impus de Protecția Consumatorilor, toate restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică din România au obligaţia de a afişa, începând de astăzi, ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc clienților.

Practic, este vorba de Ordinul 201/2022 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, ce ar fi trebuie să intre în vigoare încă din luna decembrie a anului trecut, dar a fost amânat după o serie de discuții cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa. În acest fel, le-a fost acordat un răgaz de câteva luni pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se pregătească cu toate informaţiile necesare pe care trebuie să le afişeze în meniuri.

Ordinul ANPC pentru restaurante a intrat în vigoare

Conform ANPC, prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

 

Astfel, potrivit ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare (ex: muşchiuleţ de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu]). De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric). Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau Acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu.

ANPC a explicat, în noiembrie 2022, că lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

Ordinul conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.

„În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, au transmis reprezentanţii ANPC.

Numărul de E-uri trebuie specificat

Horia Constantinescu, președintele ANPC, spunea că alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.

„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru”, a explicat Horia Constantinescu.