Actual

Tu știi ce mânânci? O cantitate uriașă de fructe a fost depistată pozitiv la contaminarea cu pesticide

Nici fructele nu mai sunt ce au fost. Din păcate strugurii de masă, caisele, căpșunele și cireșele la care se adaugă și legumele de sezon au fost introduse ăn categoria alimentelor contaminate.

Potrivit ultimelor date, dintr-un număr de 3,278 de probe depistate care au constat în legume, fructe și cereale, 828 au fost din producția autohtonă. Testele au fost prelevate din cele 42 de județe ale țării în cursul anului trecut.

Peste 50% din probele analizate au fost contaminate cu pesticide

Astfel, Laboratorul pentru Controlul reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LCRPPV) a supus analizei 596 de probe de fructe, de menționat este faptul că 384 probe au fost analizate prin Programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide, costuri acoperite de fondurile publice. Totodată, în urma demersurilor efectuate de agricultorii români, au fost supuse analizei un alt numr de 212 de probe, de această dată costurile au fost suportate de fermieri.

Rezultatele au consemnat faptul că 205 probe au fost contaminate ceea s-ar traduce printr-un procent care depășește pragul de 50%, mai exact, 53,4% din probe au avut reziduuri de pesticide.

În privința strugurilor de vin, numărul de probe contaminate este semnificativ mai mare, 45 din 55 de probe au fost contaminate de pesticide, însă, partea plină a paharului constă în faptul că valoarea depistată este sub pragul maxim admis, fapt ce permite comercializarea acestora.

 Șapte din 10 probe de piersici au fost declarate neconforme

La categoria caise, struguri de masă și piersici procentul probelor contaminate de substanțe chimice depășește 70%. De pildă din 25 de probe de caise 19 au fost contaminate, adică 79%. Șapte din 10 probe de piersici au fost neconforme în timp ce la strugurii de masă și cireșe, 78 respectiv 63% din probe nu au îndeplinit criteriile.

La nivelul Capitalei, autoritățile au depistat substanțe chimice precum cipronidil, boscalid, fludioxonil, pirimetnil, carbendazim, tebuconazol, fluopiram, fluopicolide. Cea mai mare pondere au avut-o substanțele din categoria fungicidelor. Spre deosebire de 2021 în cursul anului trecut probele contaminate cu reziduuri de pesticide a înregistrat o ușoară scădere de la 53,7 la 53,4%.

Un alt aspect care trebuie precizat ține de faptul că raportul nu consemnează date care să facă referire la numărul de probe de alimente cu reziduuri de pesticide analizate în urma solicitărilor venite din partea fermierilor. Rezultatele generale prezentate la momentul respectiv au indicat faptul că 33% din cele 561 de probe analizate au fost depistate pozitiv la contaminarea cu pesticide , adică un număr de 187, potrivit dailybusiness.ro.

În aceste condiții specialiștiii recomandă consumul de fructe și legume produse local deorece produsele respective nu sunt supuse tratamentului chimic pentru a rezista unui drum lung.