Categories: Lifestyle

Ești supraponderal? Sfatul expertului: nu ieși la alergat!

În cadrul unui interviu pe care l-a acordat către HotNews, Răzvan Șindelaru a vorbit despre ceea ce trebuie să facem pentru a slăbi și a avea un stil de viață cât mai sănătos. Răzvan Șindelaru este antrenor personal și multiplu campion național și balcanic la fitness. El participă la competiții încă din 1997, având una dintre cele mai longevive cariere sportive din România.

Un prim lucru de interes pentru persoanele supraponderale care vor să facă o schimbare este tipul de exercițiu fizic pe care să-l aleagă. Conform lui Răzvan Șindelaru, alergarea poate face mai mult rău decât bine. Principalul motiv este presiunea pusă pe articulații, care e dublul masei corporale.

„Presiunea pe articulație va fi dublă. Atunci când mergi ai 1,2 presiunea pe genunchi. Ai 100 de kilograme, deci sistemul osos va simți presiunea ca fiind de 120. Când alergi, presiunea este de 200 kilograme. Atunci nu vrei să ai acea presiune”, a declarat acesta. Evident, asta în timp poate duce la probleme articulare complexe și la răni care vor face și mai dificil efortul fizic pe viitor.

Cum să-ți dezvolți masa musculară

Răzvan Șindelaru atrage atenția asupra căilor eficiente de a dezvolta musculatura. El consideră că cele mai eficace sunt seturile a câte 8-12 repetări. El subliniază că numărul de repetări trebuie adaptat în funcție de rezistența fiecărei persoane. Astfel, ultimele repetări dintr-un set trebuie să fie foarte dificil de făcut pentru a ne asigura de reușita antrenamentului.

„Ce înseamnă 12 repetări? Nu înseamnă că iei o greutate și, pentru că ai auzit că e bun acel număr, tu faci 12 repetări și apoi o lași. Nu! La a 12-a repetare, tu să nu mai poți să ridici greutatea. Poate doar 1-2, dar acela să fie maximul tău. Asta înseamnă 8-12 repetări”, a explicat el pentru HotNews.

El oferă și o explicație medicală pentru care acest sistem de exerciții fizice duce la o creștere a masei musculare și la un corp mai puternic și mai tonifiat.

„Acel sistem glicolitic care te ajută pe tine să ai energie pentru diversele tipuri de efort este pus în funcțiune când tu te miști. Când acidul lactic se acumulează în mușchi, el trage apă în celula musculară. Acel volum crescut va pune presiune pe membrana celulară, ceea ce va face să avem o sinteză proteică crescută, adică să atragem mai mulți aminoacizi în mușchi, să dezvoltăm masa musculară și aduce o creștere a testosteronului și hormonului de creștere”, a adăugat el.

Alte sfaturi de nutriție și fitness

Când vine vorba de slăbit și de schimbarea aspectului fizic, nu trebuie să uităm că o parte importantă din proces are loc în bucătărie. Exercițiul fizic devine eficient doar în combinație cu o dietă echilibrată. În funcție de rezultatul scontat, numărul de calorii poate fi scăzut sau crescut. O dietă cu un număr ridicat în calorii, dar din alimente sănătoase și în special bogate în proteine, va înlesni creșterea masei musculare. Totuși, dacă urmărești în primul rând o scădere a numărului de pe cântar, este de preferat să țintești cât mai des spre un deficit sau un echilibru caloric.

Balcu Irina

Absolventă Litere UniBuc (LLR-LLS şi CRP; masterat de Studii Avansate în Lingvistică). Masterandă la Scriere Dramatică, UNATC I.L. Caragiale.

Recent Posts

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

16 minute ago

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

3 ore ago

Tichete pentru activități casnice! Ce activități sunt plătite fără contract de muncă

Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…

5 ore ago

Pietonii pot fi sancționați aspru! Amenzile ajung și la 1.700 de lei

Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…

7 ore ago

Ce este praful saharian? Cum ne afectează respirația

În ultimele zile, zvonurile legate de praful saharian care a ajuns în România au generat…

9 ore ago

Ce alimente conțin cei mai mulți aditivi? Există risc de cancer

Produsele din comerț conțin frecvent aditivi alimentari, în special cele care sunt ambalate. Aditivii sunt…

11 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.