International

Estonia: Revoluție în modalitatea de votare

estonia
sursa foto arhiva companiei

Alegătorii estonieni se pregătesc să facă un pas important către o formă inovatoare de exercitare a dreptului lor de vot. Este vorba despre utilizarea unei aplicații dedicate pe telefoanele mobile. Ministrul Economiei și Tehnologiei Informației din Estonia se arată optimist cu privire la viitorul acestui proiect. El ți-a exprimat speranța că aplicația va fi operațională chiar de la alegerile europarlamentare din anul viitor.

Decizia guvernului estonian de a adopta un proiect de lege permite alegătorilor să voteze direct de pe telefoanele mobile, utilizând o aplicație dedicată. Urmează ca acest proiect să fie supus dezbaterii și votului în Parlament, conform informațiilor furnizate de EFE.

Ministrul responsabil a subliniat că se vor utiliza exclusiv tehnologii larg disponibile și sigure, în implementarea acestei inițiative inovatoare.

Este de menționat că Estonia a fost pionier în introducerea votului online în Europa, încă din anul 2005. La alegerile parlamentare desfășurate în luna martie a acestui an, peste jumătate dintre voturi au fost exprimate prin intermediul votului online, conform informațiilor furnizate de B1.