Diverse

Eugen Tomac este de părere că Guvernul României ar trebui să ia în calcul sesizarea Curții de Justiție a UE în dosarul Schengen

Eugen Tomac este de părere că Guvernul României ar trebui să ia în calcul sesizarea Curții de Justiție a UE în dosarul Schengen

Europarlamentarul Eugen Tomac şi președinte al PMP crede că România nu are nici o șansă să intre în zona europeană de liberă circulație în 2023. Mai mult, Tomac sugerează că Guvernul României ar trebui să ia în calcul sesizarea Curții de Justiție a UE în dosarul Schengen. Mai mult, spune politicianul anul 2024 este un an cu alegeri europarlamentare şi că nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spațiul Schengen. Nici fostul premier, Adrian Năstase nu se declară optimist în această privinţă.

Eugen Tomac este de părere că Guvernul României ar trebui să ia în calcul sesizarea Curții de Justiție a UE în dosarul Schengen

Eugen Tomac spune şi ce șanse sunt ca România să adere la Schengen în 2023.

”În primul rând, trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spațiului Schengen. Or am văzut programul președinției suedeze, nici un fel de referire cu privire la extinderea Spațiului Schengen, singurul aspect pe care îl menționează pe timpul președinției suedeze este legat de consolidarea Spațiului Schengen.

Mulți fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua președinția UE Spania. Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spațiului Schengen, în condițiile în care știm că atât Spania, cât și Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE”.

Întrebat la ce ar ajuta un proces la CJUE, din moment ce acesta ar dura cel puțin doi ani, Eugen Tomac a spus că 2024 este un an cu alegeri europarlamentare şi că nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spațiul Schengen.

”Sunt absolut convins că în 2023 nu avem nici o șansă. 2024 este un an cu alegeri europarlamentare. Din nou, nu va fi acest subiect pe ordinea de zi a statelor membre, pentru că nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spațiul Schengen, pentru că populiștii automat vor spune că din nou vor veni și mai mulți migranți, pentru că se extinde Spațiul Schengen. Tocmai de aceea, cred că termenul cel mai realist este de minim doi ani de zile pe care trebuie să-i așteptăm pentru a fi din nou repus pe agenda Consiliului JAI acest subiect. Mai mult decât atât, un proces nu suspendă procesul de negociere, din contra, poate fi un instrument de presiune în plus”.

Adrian Năstase: Ţările nu au prieteni eterni ci doar interese permanente

Pesimist în această privinţă s-a arătat şi fostul premier, Adrian Năstase şi spune că în timp ce la noi se discută de imoralitatea unei abordări separate, iată că Bulgaria nu are probleme de conștiință în a-și promova, individual, interesele.

„Vizita președintelui Bulgariei la Viena, pentru a participa, împreună cu cancelarul Austriei la Concertul de Anul Nou sau anunțata vizită a lui Nehammer în Bulgaria, pe 23 ianuarie, au distrus și ultimele iluzii în legătură cu funcționarea „tandemului” româno-bulgar în strategia intrării în Spațiul Shengen”, spune Adrian Năstase.

„Concluzia pe care o putem trage de aici este că va trebui, în perioada următoare, să ne amintim că țările nu au prieteni eterni ci doar interese permanente”, a scris fostul premier pe blogul său.