International

Europa se radicalizează! Partidele extremiste, din ce în ce mai populare

Europa se radicalizează! Partidele extremiste, din ce în ce mai populare
sursa foto arhiva personala

Aproape o treime din electoratul din  Europa votează în prezent pentru partide populiste. Partidele sunt fie de extremă dreapta sau de extremă stânga, arată un studiu.

Acești alegători arată un sprijin larg pentru politica anti-sistem care crește pe tot continentul, într-o provocare tot mai problematică la adresa curentului principal.

Europa se radicalizează

Analiza efectuată de peste 100 de politologi din 31 de țări a constatat că, la alegerile naționale de anul trecut, un procent record de 32% dintre alegătorii europeni au votat pentru partide anti-sistem. Asta  față de 20% la începutul anilor 2000 și 12% la începutul anilor 1990.

Cercetarea, condusă de Matthijs Rooduijn, politolog la Universitatea din Amsterdam, și împărtășită în exclusivitate cu The Guardian, a constatat, de asemenea, că aproximativ jumătate dintre alegătorii anti-sistem susțin partidele de extremă dreapta – iar aceasta este cota de vot care crește cel mai rapid.

„Există fluctuații, dar tendința de bază este că cifrele continuă să crească.Partidele mainstream pierd voturi; partidele anti-establishment câștigă voturi. Acest lucru contează, deoarece multe studii arată acum că atunci când populiștii își asigură puterea, sau influența asupra puterii, calitatea democrației liberale scade.”

Există 234 de partide anti-sistem

„Am vorbit mult despre reclasificarea conservatorilor din Marea Britanie, a VVD-ului lui Mark Rutte în Olanda, a Les Républicains în Franța și a ÖVP în Austria. În cele din urmă nu am făcut-o, deoarece nativismul nu era punctul lor central. Dar am putea să o facem în viitor”, a spus Rooduijn.

PopuList a fost lansată în urmă cu cinci ani în parteneriat cu The Guardian. În acest an, ea identifică 234 de partide anti-sistem din întreaga Europă. Inclusiv 165 de partide populiste (majoritatea fie de extremă-stânga, fie de extremă-dreapta). Ea clasifică 61 de partide ca fiind de extremă-stânga și 112 de extremă-dreapta (cele mai multe, dar nu toate, populiste).

„Pentru populiști, tot ceea ce se interpune între „voința poporului” și elaborarea politicilor este rău. Aceasta include toate acele controale și echilibre vitale – o presă liberă, instanțe independente, protecții pentru minorități – care sunt o parte esențială a unei democrații liberale”, a mai declarat Rooduijn.

Europa, la mâna populiștilor

Alături de Viktor Orbán, și de partidul de guvernământ Lege și Justiție din Polonia, mai mulți lideri și partide populiste de extremă dreapta, inclusiv Giorgia Meloni în Italia și, în regiunea nordică, partidul Finns și Democrații Suedezi au intrat recent sau subscriu la coaliții guvernamentale.

Altele înregistrează o mare creștere a popularității. Partidul Libertății din Austria (FPÖ) are un avans confortabil în sondaje la un an de la alegeri. AfD din Germania și-a dublat cota de voturi preconizată.  Ai ajuns la 22%, și se află pe locul al doilea, în fața SPD de centru-stânga. Marine Le Pen pare a fi pe cale să aibă cea mai bună campanie de până acum pentru președinția Franței.

În Grecia, trei partide nativiste și de dreapta extremă au câștigat locuri în parlament la scrutinul din iunie.

Partidele populiste și insurgente ar putea decide, la viitoarele alegeri care vor avea loc de acum până în noiembrie, guvernele din Slovacia, Polonia și Olanda.

O multitudine de factori se află în spatele acestei tendințe, potrivit cercetătorilor, care au analizat partidele care au obținut cel puțin un loc sau 2% din voturi la alegerile pentru parlamentele naționale din 1989 încoace.

„Partidele de extremă dreapta, în special, și-au lărgit cu adevărat baza electorală și formează coaliții de alegători cu preocupări foarte diferite. Marea lor problemă a fost întotdeauna imigrația. Aceasta este încă prezentă, dar preocupările culturale reprezintă acum doar o mică parte din electoratul lor. Au depășit cu mult acel nucleu de susținători, capitalizând pe o întreagă gamă de insecurități ale alegătorilor… Se diversifică.”, a declarat Daphne Halikiopoulou, politolog comparat la Universitatea din York și coautor al PopuList.

De ce votează oamenii partide extremiste?

Restricțiile din timpul pandemiei COVID și vaccinurile au fost cai de bătaie pentru unii, așa cum sunt, din ce în ce mai mult, discuțiile despre războiul cultural – gen, istorie, simboluri ale identității naționale – și criza climatică. Alții s-au agățat de criza costului vieții și de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Acum votau la extrema dreaptă oameni „care nu obișnuiau să voteze și la care nu te-ai aștepta să o facă: femeile în vârstă, alegătorii din mediul urban, clasa de mijloc educată”, a spus Halikiopoulou.

Mujtaba Rahman, de la Eurasia Group, a declarat că partidele de centru-dreapta „adoptă poziții mai dure în ceea ce privește clima, imigrația și drepturile LGBTQ, dar există limite în ceea ce privește succesul pe care acest lucru îl poate avea.

Deriva centrului-dreapta spre extrema dreaptă își va găsi în cele din urmă limitele, a susținut Rahman, menționând performanța recentă slabă a Vox în Spania. La alegerile europarlamentare de anul viitor, el a prezis o altă majoritate centristă. „Este puțin probabil ca deplasarea spre extrema dreaptă să fie panaceul pe care îl cred multe partide”, a spus el.

Mai există speranță

Mudde a fost mai puțin optimist. Societatea s-a schimbat, a spus el. Integrarea ideilor radicale de dreapta a dus la o radicalizare a centrului; toleranța față de dreapta radicală – în rândul elitelor și al publicului – a crescut în mod clar. Granițele și consensurile de lungă durată s-au rupt.

Creșterea sa nu va fi liniară sau nesfârșită, a spus Mudde, dar el nu vede niciun plafon natural. „Asta presupune o stabilitate care nu există, nici în societate, nici în politică. O cotă de vot anti-establishment de unul din trei alegători ar putea fi vârful icebergului.”