Categories: International

Europa, tot mai crudă. Traficul de persoane a crescut cu 10%

Cele mai recente date ale Eurostat arată că rata medie a victimelor traficului cu oameni în UE a fost de 16 la un milion de locuitori.

Adică, în anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul victimelor înregistrate ale traficului de persoane a ajuns la 7.155 de persoane, cu 10% mai mult decât în 2020.

Raportul Eurostat arată o radiografie detaliată a traficului de persoane în UE în cursul anului 2021. Astfel, mai mult de două treimi dintre victime au fost femei sau fete (68%), ceea ce reprezintă o mică creștere față de 2020 (când era 67 %), dar mai mici decât valorile din 2008-2018.

Traficanții, mai mult masculi

În cazul femeilor, proporția traficanților este mult mai mică comparativ cu cea a bărbaților. În 2021, dintre suspecții de traficanți, 20,5% erau femei (24% în 2020) și 22,5% dintre cei condamnați erau femei (25,9% în 2020).

Rata medie a traficului de persoane a fost de 16 victime la un milion de locuitori în UE. Luxemburg (79), Țările de Jos (45), Austria (44), Letonia (32), Franța (27), Estonia, România și Finlanda (26) sunt țările cu cel mai mare număr de persoane care au suferit acest tip de violență. La polul opus, Cehia (1), Spania (4) și Croația (5) sunt cele care înregistrează cele mai pozitive cifre în acest sens.

Pentru sex

Dintre diferitele forme de trafic sexual, cea predominantă a fost exploatarea sexuală cu 56% din cazurile înregistrate. Apoi, s-a constatat exploatarea forțată pentru muncă și servicii (29%), puțin mai mică decât statisticile din 2019 și 2020 și chiar mai mare decât cea din anii precedenți.

Prelevarea de organe și alte scopuri de exploatare, inclusiv utilizarea în scopuri frauduloase, activități criminale și cerșetorie forțată, au reprezentat 16% dintre astfel de infracțiuni, în 2021. Comparativ cu 2020 și 2019, această proporție a fost aproape de 12%, ceea ce înseamnă o creștere de 4%.

Eurostat explică că ratele mai mari ar putea fi legate şi de o capacitate mai mare a sistemului judiciar și social de a identifica victimele, așa cum s-a întâmplat în 2021 în Luxemburg, unde o atitudine pro-activă a inspectorilor de muncă care au participat la cursuri de formare obligatorii privind traficul de persoane a condus la identificarea mai multor victime.

Ale noastre merg la export

44% dintre victimele înregistrate ale traficului de persoane provin din țara care a raportat situația, 15,4% din alte țări UE și 40,7% din țări non-UE. Deoarece acest tip de infracțiune nu necesită trecerea frontierei, victimele cu cetățenia țării raportoare se pot întoarce din străinătate sau pot fi exploatate în propria țară.

Cetățenia victimelor variază considerabil. Bulgaria, România, Ungaria, Letonia, Slovacia, Lituania, Republica Cehă, Croația și Polonia au raportat în mare parte victime din propriile țări, în timp ce peste 75% dintre victimele înregistrate în Portugalia, Irlanda, Slovenia, Belgia, Grecia, Spania, Danemarca, Estonia și Malta provin din țări din afara UE.

Dumitrescu Catalin

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

18 ore ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

20 de ore ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

22 de ore ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

o zi ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

o zi ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

o zi ago

Parteneri

This website uses cookies.