Info Actual > Politică > Evacuările continuă pe aeroportul din Kabul. Joe Biden: Fiecare zi aduce noi riscuri pentru trupele noastre
Politică

Evacuările continuă pe aeroportul din Kabul. Joe Biden: Fiecare zi aduce noi riscuri pentru trupele noastre

Evacuările continuă pe aeroportul din Kabul. Joe Biden: Fiecare zi aduce noi riscuri pentru trupele noastre

Evacuările continuă pe aeroportul din Kabul. Statele Unite intenţionează să încheie evacuările din Afganistan până la 31 august, data limită pe care o anunţaseră anterior.

În ultimele zile s-a vorbit despre o amânare de câteva zile a încheierii retragerii, însă talibanii au transmis ieri că nu acceptă această variantă, iar preşedintele american, Joe Biden, a declarat că, probabil, va fi respectat calendarul iniţial.

Americanii nu vor să îşi prelungească prea mult prezenţa şi pentru că există temeri tot mai mari că Statul Islamic ar putea ataca aeroportul.

Evacuările continuă la aeroportul din Kabul, în condițiile în care mai sunt doar câteva zile până la expirarea datei stabilite de președintele american pentru încheierea retragerii. Peste 70 de mii de persoane au fost evacuate doar de Statele Unite în ultimele 10 zile, însă în continuare există zeci de mii de străini și afgani care încearcă să iasă din țară.

Președintele Joe Biden a explicat aseară, într-o intervenție televizată, că principalul motiv pentru care vrea să fie respectat calendarul retragerii este că riscul unor atacuri impotriva aeroportului crește cu fiecare zi în care prezența forțelor internaționale este prelungită.

Fiecare zi petrecută acolo este o zi în care ISIS poate încerca să atace aeroportul

Joe Biden: În prezent avem un ritm al evacuării care va permite încheierea operaţiunilor la 31 august. Fiecare zi aduce noi riscuri pentru trupele noastre. Cu cât stăm mai mult, cu atât crește riscul de atacuri organizate de o celulă din Afganistan a Statului Islamic, care este și un inamic declarat al talibanilor. Fiecare zi petrecută acolo este o zi în care ISIS poate încerca să atace aeroportul, trupelor americane și pe cele ale aliaților, precum și cetățenii nevinovați.

Statul Islamic este prezent de câțiva ani în Afganistan, unde a intrat în conflict chiar și cu talibanii și a organizat mai multe atentate sinucigașe, inclusiv împotriva civililor. Talibanii sunt şi ei prezenți aproape de aeroport, iar ieri au anunțat că nu vor mai permite evacuarea afganilor, potrivit CNN.

Mișcarea a dat asigurări din nou că nu există listă cu persoane pe care le vizează și că nimeni nu va avea de suferit, în ciuda informațiilor apărute în ultimele zile cu privire la încălcări ale drepturilor omului și abuzuri care au mers până la executarea unor foști colaboratori ai forțelor occidentale și ai guvernului afgan, informează RRA.