Actual

Exclusiv! Ce se ascunde în spatele scandalului Rareș Bogdan – Aurescu? Alina Gorghiu ar putea primi conducerea MAE la rotativă

Exclusiv! Ce se ascunde în spatele scandalului Rareș Bogdan – Aurescu? Alina Gorghiu ar putea primi conducerea MAE la rotativă
sursă foto captură video youtube HAI România

În cadrul podcastului Cristache și Cristoiu, difuzat în regim de live pe canalul de Youtube HAI România, cei doi protagoniști au dezbătut cel mai recent scandal public din interiorul Partidului Național Liberal, dintre Rareș Bogdan și Bogdan Aurescu. S-ar putea ca la rotativă să îl vedem pe Aurescu părăsind Guvernul și pe Alina Gorghiu în scaunul MAE, spune Cristoiu.

Rareș Bogdan, europarlamentar și prim-vicepreședinte PNL, a declarat în cadrul unei emisiuni Prima TV faptul că ar remania câțiva miniștri la rotativa guvernamentală, printre care și pe ministrul de Externe din partea propriului partid, Bogdan Aurescu. Ca răspuns, ministrul a declarat că Rareș Bogdan ar fi vrut ca România să blocheze la graniță cerealele ucrainene și că declarațiile colegului său europarlamentar sunt similare cu atacurile pe care le primește de la Sputnik.

Reacția lui Aurescu „a fost calculată”

La podcastul Cristache și Cristoiu, cei doi protagoniști au dezbătut acestă situație și au încercat să-și dea seama care este semnificația sa în contextul în care rotativă guvernamentală se apropie și trebuie decise anumite schimbări în structura Guvernului.

Ion Cristoiu este de părere că reacția lui Aurescu a fost calculată și dată „la rece”, în contextul în care Rareș Bogdan nu și-ar fi permis să facă astfel de declarații „fără acordul Cotroceniului”.

„Dacă era doar punctul de vedere al liderului PNL aș fi dat o interpretare a momentului după reacția nediplomatică. Dacă nu era și atacul lui, care nu e o ieșire din fire, ci este la rece, atunci sunt alte posibile interpretări. Ce este nefiresc în asta?

În declarația lui Rareș Bogdan nu e nimic nefiresc, domnul Aurescu este ministru pe un loc câștigat la negocieri. Când s-a făcut acel acord s-a zis că PNL-ului îi revin următoarele ministere, printre care Externele și Justiția. PNL-ul la vremea respectivă spune „nu punem un om de-al nostru”. Contrar părerii răspândite de tefelism și userism, funcțiile la Externe și Justiție nu sunt tehnocratice.

În timpul campaniei electorale îți expui viziunea asupra justiției sau politicii externe. Eu am încercat să atrag atenția asupra unei aberații care circulă în spațiul public: că la justiție și externe să pui oameni tehnocrați. În perioada interbelică erau vedete ale partidului. Când s-a făcut această împărțire, PNL-ului i s-au luat două locuri. Iohannis a spus că pune omul lui la Externe și la Justiție. În raport cu PSD-ul, PNL-ul a avut mai puține locuri la Cotroceni. Atunci a fost numit Bogdan Aurescu.

Acum, dacă lăsăm numai declarația lui Rareș Bogdan, era din punct de vedere constituțional un lider, care din punct de vedere constituțional avea dreptul de a-l critica pe ministrul de Externe. Reacția lui Aurescu e calculată, a cerut să răspundă”, analizează gazetarul Ion Cristoiu.

Alina Gorghiu, viitoarea șefă MAE?

Gazetarul Ion Cristoiu este de părere că există două motive pentru care Bogdan Aurescu i-ar fi răspuns lui Rareș Bogdan în acest stil: „ori este foarte puternic, ori știe că pleacă la rotativă”. El consideră că în atacul lui Rareș Bogdan se conturează ideea că Alina Gorghiu ar putea veni la conducerea MAE la sfârșitul lunii mai. Alina Gorghiu este președintele interimar al Senatului și vicepreședinte PNL și a declarat că „sunt de acord cu Rareș că niciun ministru nu este perfect”, lăsând de înțeles că se poziționează de partea lui.

„Deja se conturează că atacul lui Rareș face parte din înlocuirea la rotativă a dl. Aurescu, sigur cu Alina Gorghiu. La rotativă dl. Ciucă trebuie să se ducă la Senat. Cu Alina Gorghiu ce faci? Aurescu știe deja, și-a aranjat la o organizație internațională, pentru că dacă dorea să rămână (în funcție n.r.) nu făcea asta”, comentează gazetarul.

El este este de părere că „Rareș Bogdan a vorbit în numele lui Iohannis” și că „probabil deja sunt aranjate jocurile” politice. „Ca să poți să faci rotativa, trebuie să-i dai lui Ciucă Senatul. Senatul e la dna. Gorghiu. Ea nu risca, în momentul în care a izbucnit scandalul nu s-a cerut oficial apărarea. Faptul că ea a ieșit și atât de deplasat înseamnă că deja se discută această mișcare. Rareș Bogdan știa că Aurescu e pe ducă, el știe că deja se discută, inclusiv la Cotroceni, această mișcare, cu care Aurescu e de acord”, conchide Cristoiu.