Actual

Ambulanța versus SMURD. Raed Arafat acuză pe față Serviciul de Ambulanță de ”învrăjbire”

Ambulanța versus SMURD. Raed Arafat acuză pe față Serviciul de Ambulanță de ”învrăjbire”

Raed Arafat acuză Serviciul de Ambulanță de ”învrăjbire” într-un proces pe care cei de la DSU l-au pierdut, în primă instanță, se arată într-o motivare a Curții Supreme de Justiție. Raed Arafat îi acuză pe angajații de la Serviciul de Ambulanță de ”corupție” și de faptul că ”au făcut deplasări acasă la rude”, fără să anunțe dispeceratul.

 Raed Arafat face primul pas și atacă pe față, direct, Serviciul de Ambulanță

DSU a pierdut procesul cu Federația Sindicale de Ambulanță, iar șeful instituției, Raed Arafat, lansează un atac dur la adresa Serviciului de Ambulanță. Secretarul de stat din MAI, citat de BZI.ro, a spus, legat de această temă, că sunt ”tentative de învrăjbire” a personalului care lucrează pe Ambulanță împotriva celor de la SMURD.

Sper că manipulările și tentativele de învrăjbire a personalului din cadrul serivicilor de ambulanță și SMURD, unii împotriva altora, să nu aibă succes și să nu afecteze munca noastră”, a scris pe pagina sa de Facebook, Raed Arafat.

În trecut, el a solicitat tuturor județelor ca rudele de gradul 1 să nu mai lucreze pe aceeași ambulanță pentru că au fost cazuri în care aceștia au plecat pentru a transporta o rudă la spital fără să anunțe dispeceratul.

Există premisă de corupție: când ai membri de familie într-o ambulanță care deservește pacienții, dacă se primește ceva, nimeni altul nu mai știe. Asta încurajează să se lucreze în familie. Era un alt motiv pentru care să rupem acest obicei nesănătos în sectorul de urgență”, mai spune Arafat, citat de presa ieșeană.

Exact din aceste considerente, după cum însuși Arafat povestește, la departamentul pe care îl conduce a fost luată decizia de a nu permite rudelor de gradul 1 să lucreze pe aceeași ambulanță. Ulterior acestei decizii, Federația Sindicală Ambulanță, care a considerat că documentul este un abuz, a și acționat în judecată DSU.

„Ce pot sa promit, este ca la nivelul DSU vom continua sa lucram echidistant si in interesul dezvoltarii si consolidarii unui sistem care sa vina in sprijinul omului de rand, a fost reacția doctorului Arafat pe pagina lui de Facebook.

Alexandru Rafila l-ar vrea pe Raed Arafat și DSU la Ministerul Sănătății. S-au ”completat” foarte bine în pandemie

S-a iscat un mare scandal în contextul în care au apărut opinii că Alexandru Rafila l-ar vrea demis pe Raed Arafat. Ministrul Sănătății însă a declarat, cu ceva timp în urmă, că este momentul ca SMURD să ajungă sub controlul Ministerului Sănătății, pentru că nicăieri în lume serviciile de urgență nu sunt despărțite.

Răspunsul lui Raed Arafat nu a întârziat să apară: ”Sistemul de urgenţă este unul complex, integrează mai multe structuri, medicale şi nemedicale. SMURD este doar o parte din acest sistem şi nu are cum să funcţioneze separat de restul structurilor. Puterea sistemului nostru este modul în care este organizat și în modul în care integrează personalul și resursele din cadrul UPU-SMURD, IGSU, IGAv, Ambulanță și Salvamont”, a mai explicat Arafat.

Ministrul Sănătății a recunoscut în mod public toate meritele lui Raed Arafat care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgență, dar că ”cele două departamente trebuie să fie integrate și că persoanele care se află la conducerea acestora trebuie să înțeleagă că există e nevoie a oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate”.

Este oarecum normal acest transfer atâta vreme cât Ministerul Sănătății, prin intermediul spitalelor bugetate, plătește multe din activitățile SMURD.

Cei doi oficiali ai Statului au lucrat foarte bine, unul cu altul, în pandemie, numai că timpurile s-au schimbat, ceva a intervenit și despărțirea este, acum, iminentă.

Ambulanța lui Rafila și UPU lui Arafat, la Iași se contrează bine de tot

Serviciul de Ambulanță se subordonează Ministerului Sănătății, în timp ce SMURD aparține secretarului de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, șef al DSU. La Iași, de exemplu, nu este o noutate pentru nimeni că „UPU lui Arafat” și „Ambulanța lui Rafila” se contrează bine de tot . Au de suferit nimeni alții decât oamenii simpli.

Ca pacient, pentru o zi la UPU, se poate vedea cu ochiul liber, cine este acolo privilegiat și cine nu. Pe Ambulanță lucrează, în cea mai mare parte, medici cu vastă experiență, bătrâni chiar, care, odată ajunși la UPU Iași cu pacienții aduși de ei, în stare gravă de cele mai multe ori, se lovesc de indiferența, aroganța și lipsa de ”suflet” a tinerilor de 22-25 de ani, angajați ai lui Arafat.

Medicii bătrâni de pe Ambulanță se umilesc în fața tinerilor stagiari, neșcoliți până la capăt, de cele mai multe ori, rugându-i, cu lacrimi în ochi, să le ia pacientul adus. Și, nu, nu este luat în seamă nici medicul, nici pacientul, ambii rămânând cu capul plecat în fața tânărului sau tinerei care face acolo ”legea”. Iar lucrurile sunt departe de a se reglementa.