Actual

EXCLUSIV. Doru Bușcu, în podcastul Hai România, despre rotativa guvernamentală: Iohannis să numească de la PSD un premier, dar nu pe Ciolacu

Podcast Hai România, Ionuț Cristache, Doru Bușcu,
sursa foto: captură video

Redactorul șef al revistei Cațavencii, Doru Bușcu, a fost invitatul de miercuri al moderatorului Ionuț Cristache în podcastul Hai România de pe canalul de Youtube EVZ Capital.  Acesta a discutat, printre altele, despre scandalul rotativei guvernamentale dintre PSD și PNL. Iohannis pare să aibă un as în mânecă prin care ar putea să îl blocheze pe Marcel Ciolacu să ajungă premierul României.

Scandalul rotativei guvernamentale din PSD și PNL

Jurnalistul Doru Bușcu consideră că PSD ar merita din punct de vedere politică să preia conducerea Guvernului, după ce a câștigat alegerile, însă consideră că Marcel Ciolacu s-a grăbit să vorbească despre acest subiect, iar Iohannis ar putea să nu îl accepte în funcția de premier, dar ar putea totuși să numească pe altcineva din tabăra social-democrată. Mai mult, președintele României nu își permite în momentul de față să piardă din frâu PNL-ul, pe care practic îl conduce prin Nicolae Ciucă, președintele partidului. Totuși, PNL are nevoie de PSD pentru a guverna lejer, astfel că problema este complicată.

„Cred că Ciolacu s-a umflat prea tare în pene că va fi premier. PSD este un partid lacom și vrea omul lui să conducă guvernul. Merită din punct de vedere politic pentru că a câștigat alegerile. PSD e foarte pragmatic. Ciolacu a spus da, voi fi, avem un protocol și probabil că Iohannis văzând sondajele a spus că stai puțin, eu stau totuși pe cel mai puternic instrument din această țară, eu sunt cel mai puternic om. Eu dacă vreau bine, dacă nu, puteți voi să faceți orice. Interesul lui Iohannis e ca PNL să rămână la putere, dar nu oricum, cu PSD. Dacă PNL e minoritar e mâncat cu tot cu fulgi. Ca să rămână însă cu PSD, dacă omul lui, Ciucă, nu mai este premier, puterea lui Iohannis asupra lui PNL se diminuează.

Ca să îl țină pe Ciucă acolo trebuie ca rotativa să nu se întâmple. Eu zic că Iohannis are în mână o mutare care poate să îl lovească în moalele capului pe Ciolacu și PSD-ul. Adică să numească de la PSD un premier, dar nu pe Ciolacu. A numit toate creaturile pământului premieri. Știm ce a numit, deci nu a avut nicio problemă legată de integritate, deșteptăciune, de valoare, nimic. Tot ce i s-a părut că îi folosește lui a numit. Dacă ar numi pe altcineva în loc de Ciolacu, pe unul dintre Tudose sau Grindeanu ar intra într-o formulă Dragnistă să zic așa, în acel sistem pe care l-a aplicat PSD-ului în timpul guvernării Dragnea. Dacă ar numi pe altcineva, partidul cred că ar sta o zi pe gânduri, după care n-ar mai sta pe gânduri, ar zice că avem premier. Marcel, nu ești Henry Kissinger ca să ai cea mai bună viziune strategică asupra politicii. Rămâi șeful partidului, dar să păstrăm și premierul că avem și Camera, e bine pentru noi”, a explicat jurnalistul Doru Bușcu.

PSD va da sigur următorul premier, după alegerile din 2024

Redactorul șef al revistei Cațavencii a mai explicat că în momentul în care un alt om de la PSD, decât președintele partidului, ar avea puterea, atunci clar că oamenii ar migra acolo unde sunt banii, pe motiv ca partidul are o relevanță din ce în ce mai mică. Cu toate că această mișcare care nu l-ar salva pe Ciucă, ar fi un instrument prin care Iohannis ar putea să îl amenințe pe Ciolacu foarte bine”.

„Dacă ar numi premier de la PSD, PSD-ul ar mulțumi PNL-ul cu niște ministere și ar spune nu vreți, putem să guvernăm cu altcineva. Sau invers. PNL poate să își asume, dacă PSD ar ieși de la guvernare, poate să își asume o guvernare minoritară. De asta zic, pentru Ciolacu personal și pentru PSD, dacă Iohannis va începe să joace duplicitar, cea mai bună formulă ar fi să o lase așa cum e: noi suntem la putere că avem niște ministere de unde luăm resurse, suntem și în opoziție că nu avem premierul, ne putem și victimiza și PSD sigur va da următorul premier care nu are cum să fie altcineva, după alegerile din 2024, dacă câștigă PSD în formula de acum decât Marcel Ciolacu. Așa arată lucrurile. Formula Marcele las-o așa eu zic că iese pentru că rotativa poate să aibă 360 de grade, adică Ciucă să ajungă de unde a plecat, poate să aibă 180 de grade să-l pună pe Ciolacu sau poate să aibă 270 de grade și atunci ar fi un alt premier, de la PNL, dar poate să aibă și 90 de grade, să fie un sfert din rotativă, adică alt premier din PSD. Lucrurile nu sunt dramatice și cel mai bine pentru modelul de competență economică să rămână așa, adică plăcinta USL sub acoperire, PSD și PNL trebuie să guverneze împreună. Separat e foarte greu și acum nu au opoziție și pot să ducă niște măsuri până la capăt. Că nu o fac e mai degrabă un model românesc, decât o problemă de competență. La legea pensiilor au motive întemeiate să nu o facă și la dezvoltare economică au interese de direcționarea fondurilor în altă direcție”, a mai spus Bușcu.

Pericol pentru PSD dacă ar ajunge la guvernare cu PNRR-ul blocat

De asemenea, un alt risc pentru PSD ar fi dacă ar ajunge la guvernare cu PNRR-ul blocat și fără bani, în condițiile în care Comisia Europeană s-ar pregăti în aceste zile să respingă a două plată din PNRR pentru România în valoare de trei miliarde de euro.

„PSD-ul ar trebui să se teamă de a venit la putere cu PNRR-ul blocat. Zilele astea CE se pregătește să respingă a doua plată din PNRR, cea de trei miliarde. Sunt niște probleme pe care unele dintre ele noi ni le-am creat, cum ar fi oprirea termocentralelor pe cărbune, prin programul de decarbonificare. Suntem singurii repetenți. Germania le deschide, noi le închidem. E o problemă gravă, ar trebui investigată de o comisie parlamentară, dar nu se va face asta”, a mai atras atenția jurnalistul invitat la podcast.

Nu în ultimul rând, cea mai mare problemă este cea a pensiilor speciale, după ce CE a cerut ca acestea să se bazeze pe contributivitate.

„Al doilea lucru pentru care PNRR-ul ar putea să fie blocat, adică plata banilor să fie blocată, este cea legată de pensiile speciale pe care ei au refuzat să le privească în ochi. Au spus clar europenii, criteriul trebuie să fie contributivitate, aranjează-le într-un fel să sune așa, că trebuie să sune. Eu nu cred că lipsesc atât de mult experți, dar nu sunt folosiți experți, experți sunt ei. Dar dacă te uiți în CV ei n-au cum să fie experți, sunt contrariu. Și aici s-a blocat. Chestia asta să ajungi la putere, să ajungi să guvernezi fără banii din PNRR este sinucidere curată. Singura posibilitate este să te împrumuți la dobânzi exorbitante, iar eroziunea politică o să fie masivă”, a punctat Doru Bușcu.