Actual

PSD pregătit de guvernare. Sorin Grindeanu, președinte la Camera Deputaților dacă nu vor reuși să-l păstreze la Transporturi

PSD pregătit de guvernare. Sorin Grindeanu, președinte la Camera Deputaților dacă nu vor reuși să-l păstreze la Transporturi

PSD se pregătește de preluarea guvernării începând cu luna mai. Astăzi, la Sinaia, liderii județeni PSD și conducerea centrală a partidului se reunesc în Consiliul Politic Național, ce va fi urmat de o ședință a parlamentarilor social-democrați. Discuțiile principale ale social democraților sunt legate de rotația premierului, prioritățile din Parlament și măsuri guvernamentale de larg impact social. Sesiunea parlamentară începe miercuri, 1 februarie.

PSD pregătit de guvernare. Sorin Grindeanu, președinte la Camera Deputaților dacă nu vor reuși să-l păstreze la Transporturi

Printre prioritățile social democraților se află legea pensiilor și legea salarizării, renegocierea PNRR și reducerea TVA la produsele de bază.

Înainte de rocada premierilor, care va avea loc în mai, PSD va mai da un vot în formula lărgită a conducerii, pentru viitorul prim-ministru deja nominalizat în persoana lui Marcel Ciolacu. În continuare liderul partidului este singurul candidat.

Surse din PSD spun că locul vacant de președinte al Camerei Deputaților ar putea să-i revină lui Sorin Grindeanu, actual ministru al Transporturilor, dacă social-democrații nu vor reuși să păstreze portofoliul.

Social-democrații discută și despre scenariul în care liberalii nu vor ceda premierul. Social-democrații sunt aproape unanim de acord că partidul nu ar trebui să mai rămână la guvernare în acest scenariu, dar mai departe nu e bătut în cuie cum se va proceda. O variantă este forțarea alegerilor anticipate.

Legea pensiilor și legea salarizării sunt în vârful listei de priorități a PSD

Surse din partid susțin că salarizarea personalului din învățământ a fost eliminată din draftul noii legi a educației, iar PSD vrea renegocierea proiectului în coaliție, nefiind dispus să voteze actuala formă discutată la guvernare.

Cum proiectul prezidențial al lui Klaus Iohannis este „România Educată”, voci mai radicale din PSD consideră că partidul ar putea să țină proiectul lui Iohannis în stand-by până la rotația premierilor ca să se asigure că șeful statului va pune premierul dorit de PSD, spun surse social-democrate.

PNRR și aderarea României la Schengen, prioritare

Social-democrații sunt determinați să vină cu o atitudine mai „ofensivă” în plan european pe subiectul aderării la Schengen și pe modificarea PNRR, au declarat surse din partid.

Odată cu venirea lui Marcel Ciolacu la șefia Guvernului se va putea impulsiona demersul instituțional pentru renegocierea PNRR în sensul obținerii unui procent mai mare din PIB alocat pensiilor. „Liberalii au fost prea moi”, spun surse din partid și despre dosarul Schengen.

PSD vrea reducerea TVA la alimentele de bază

Noua creștere a prețului carburanților la pompă nu impune momentan reintroducerea compensării de 50 de bani/litru, mai spun social-democrații. Conform surselor din partid, se va mai apela la această măsură doar dacă o să fie „o situație de criză”.

Social-democrații iau în calcul o scădere a TVA la produsele de bază, dar momentan este doar o discuție de principiu pe acest subiect.

Social democrații refuză comasarea alegerilor locale. Gabriela Firea candidatul PSD la Primăria Capitalei

În ciuda unor scenarii privind comasarea alegerilor locale cu alegerile parlamentare, în PSD curentul merge împotriva acestui demers. Principalul impediment este că mutarea nu ar trece de CCR. „A mai încercat Boc și nu i-a ieșit”, potrivit surselor citate.

La Autoritatea Electorală Permanentă, social-democrații îl au în vedere ca principal candidat pentru a ocupa funcția rămasă vacantă pe Toni Greblă, actual prefect al Capitalei și fost judecător CCR.

De asemenea, prim vicepreședintele PSD, Gabriela Firea este candidatul partidului pentru încă un mandat la Primăria Capitalei.