Actual Lifestyle

Exclusiv. E absolut necesar să știți cine se poate adresa Avocatului Poporului, când și unde

Exclusiv. E absolut necesar să știți cine se poate adresa Avocatului Poporului, când și unde
prahovaeconomica.eu

Deși este un eveniment, Ziua Porților Deschise la Avocatul Poporului a fost trecut cu vederea. Atunci când oamenii au blocaje și vocea lor nu este auzită, avocatul poporului devine o ultimă instanță. Despre ce este vorba mai exact într-o analiză exclusivă la Infoactual.

Exclusiv: Cine se poate adresa Avocatului Poporului, când și unde

În aceste zile, ușile sunt larg deschise la Avocatul Poporului. Ziua Porților Deschise va mai avea loc azi și mâine, 13 și 14 octombri 2022. S-au împlinit anul acesta 25 de ani de când funcționează această instituție în România, pentru că avocatul poporului aceasta este o întreagă instituție de stat.

În luna septembrie, Instituția Avocatul Poporului din România a aniversat 25 de ani de la înființare, și cu această ocazie, pe o perioadă de câteva săptămâni sunt organizate la sediul central și la sediile birourilor teritoriale,

Zilele porților deschise pentru: jurnaliști, studenți la științe juridice, științe sociale, jurnalism și comunicare, administrație publică, precum și elevi de gimnaziu și liceu. Solicitările de participare se fac online, în funcție de numărul de înscrieri, pentru a exista o ordine în acest sens, au relatat reprezentanții instituției.

În exclusivitate, pentru Infoactual, Andreea Băicoianu, Șef Birou Analiză acte normative, relații externe și comunicare Instituția Avocatul Poporului ne-a spus că atât la sediul central, cât și la sediile celor 15 birouri teritoriale au fost organizate deja astfel de întâlniri.

În această perioadă, nu s-au înscris în audiență persoane fizice, întrucât pentru acordarea audiențelor la personalul de specialitate (experți sau consilieri), nu este necesară o programare prealabilă, persoana prezentându-se, în cadrul programului de audiențe (Luni și Miercuri: 10:00-14:00, Marți și Joi: 12:00-16:00), la sediul central al instituției din București sau, după caz, la sediul unde acordă audiențe personalul din teritoriu (birou teritorial sau autoritate locală).

Ulterior acordării audienţei de către personalul de specialitate, persoanele nemulțumite pot solicita motivat acordarea unei audienţe la adjunctul Avocatului Poporului specializat în problema sesizată. În acest sens, vor înainta prin serviciul Registratură al instituției sau vor transmite prin poștă/poștă electronică o cerere privind problemele reclamate și motivul nemulțumirii referitor la audiența acordată de personalul de specialitate.

După parcurgerea procedurii menţionate mai sus (audiență la personalul de specialitate, audiență la adjunctul Avocatului Poporului), persoana nemulțumită poate solicita o audienţă la Avocatul Poporului. În acest scop, solicitantul va formula, în scris, o cerere motivată, urmând ca Avocatul Poporului să decidă asupra temeiniciei cererii şi acordării audienţei, iar petentul să primească răspuns, a mai menționat Andreea Băicoianu.

Pentru anumite cazuri de anvergură, Avocatul Poporului poate să își exprime punctul de vedere și să vină cu propuneri pentru corectarea unor normative legislative în vigoare, care afectează oamenii și viața lor în România.

Avocatul Poporului i se poate adresa oricare persoană fizică, indiferent de cetățenie, vârstă, sex, etnie, apartenență politică sau religioasă, atunci când aceasta consideră că un organ al administrației publice îi încalcă drepturile și libertățile printr-un act sau fapt administrativ ilegal.

Instituția Avocatului Poporului a fost definită pentru prima dată în România în Constituție în anul 1991 (modificată și republicată în 2003). Această instituție are menirea să-i protejeze pe cetățeni de abuzurile administrației de stat.

În România, instituţia este menţionată în art. 58-60 din Constituţie, este reglementată în Legea nr. 35/1997 şi funcţionează în baza unui Regulament din anul 2019.

Ce atribuții are avocatul poporului

  • primeşte petiţii de la cetăţeni în legătură cu respectarea drepturilor lor de către autorităţile publice administrative;
  • face vizite sau inspecţii în legătură cu respectarea drepturilor omului în instituţiile publice ori penitenciare;
  • când constată că cele reclamate de către un petent sunt reale, cere instituţiei administrației publice să îndrepte actul sau să îl retragă și să repare prejudiciile produse. Dacă refuză, poate doar sesiza şefii sau cere anularea actului în instanţă, se arată pe un site de specialitate.

Totodată, Avocatul Poporului este singura instituţie care poate contesta direct la CCR legile, OG şi OUG, restul persoanelor/instituţiilor trebuind să deschidă un proces în cadrul căruia să invoce excepţia de neconstituţionalitate.

Avocatul Poporului se poate autosesiza din oficiu pornind de la anumite situații dezvăluite de presa românească. Cel mai recent caz este din 2 septembrie 2022, când Evenimentul Zilei a scris că Avocatul Poporului acuză Ministerul Educației de discriminare și „încurajează abandonul școlar”, aducând și exemple evidente pentru argumentarea acestor idei expuse public. Un material amplu pe acestă temă click aici.

Această instituție este una dintre cele mai importante garanții ale drepturilor și libertăților omului aflate la dispoziția cetățenilor. Înștiințarea Avocatului Poporului, pentru orice caz considerat o nedreptate în viața socială, adresarea aici este necesară și oportună.