Social

Exclusiv! Ion Cristoiu: „Dacă PSD era în opoziție, AUR nu creștea. A spune că este partid naționalist sau fascist este o prostie”

Podcast Ion Cristoiu - Ionuț Cristache – Top 5 al marilor diversiuni din ultimii 30 de ani
Captură de ecran

Invitat în cadrul ediției din 6 iunie a podcastului Hai România, prezentat de Ionuț Cristache, jurnalistul Ion Cristoiu a analizat politica partidului AUR și ascensiunea acestora în parlamentul României. Cunoscut de popor ca fiind un „partid naționalist”, Cristoiu respinge această idee și compară AUR cu alte partide conservatoare.

Mulți români se tem de ascensiunea continuă spre putere a partidului AUR, considerat și caracterizat de mulți ca fiind un partid naționalist, ba chiar fascist. Ion Cristoiu respinge aceste idei și compară politicienii AUR cu figuri istorice din trecut, cu adevărat naționaliste.

„AUR nu este un partid naționalist. Nu poți să fii partid naționalist fără invocarea istoriei. De exemplu, partidul lui Jean-Marie Le Pen, când se aniversează Jean D’Arc, ei se duceau în fiecare an și puneau flori și cântau. Deci, era cultivarea simbolului Franței, care se lupta cu englezii. Deci, din punctul acesta de vedere, AUR nu are nicio preocupare de amintire a istoriei. A fost aniversarea Revoluției lui Tudor (Vladimirescu), a fost Avram Iancu, Independența României, dacă ați observat, ei nu au temă sărbătorirea trecutului. Dacă erau partid naționalist, de mult liderii partidului făceau pelerinaj la Putna. Ei nu sunt un partid naționalist. Deosebirea PRM față de AUR este faptul că PRM chiar avea mulți intelectuali naționaliști”, a explicat jurnalistul.

Diferența dintre AUR și PRM

Ion Cristoiu a vorbit despre diferențele care îndepărtează partidul AUR de alte grupări naționaliste, precum PRM. „Partidul România Mare s-a format în jurul revistei Săptămâna, în jurul unei grupări care înainte de 1989 se numea Protocronistă. Acest partid nu s-a format întâi politic. S-a format întâi intelectual. Înainte de 1989 se crease în confruntare cu ceea ce numeau ei atunci „progresiști”, erau o grupare foarte puternică. Atunci, această grupare era adunată în jurul lui Ceaușescu, considerându-l simbolul naționalist. După 1989, după ce a venit și Iliescu era și anti-rusă”.

„Spuneți-mi, dincoace?! Aia era o echipă de intelectuali. Mișcarea legionară a avut intelectuali naționaliști. Nu există partid naționalist fără permanenta invocare a istoriei, dar și cu sărbătoriri”, a precizat Cristoiu.

Naționalismul, în timpurile noastre

Întrebat de Cristache dacă nu este posibil ca noul val al partidului AUR impune idei noi despre ceea ce înseamnă în timpurile noastre naționalismul, Cristoiu a repins din nou și această posibilitate. „Nu-i adevărat. AUR este un partid de galerie. S-a afirmat cu putere în timpul pandemiei, pentru că o parte a electoratului vedea cum suntem niște „oițe”. Poporul român care este bun pe Facebook, este bun de aplaudat de pe margini îndrăznețe. El nu merge la ghilotină în niciun caz. „Eroul acela mă exprimă pe mine”.

După pandemie a venit o nouă pandemie, coaliția PSD-PNL, o coaliție care domină și elimină opoziția. Dacă PSD era în opoziție, să știți că AUR nu creștea. A spune că este partid naționalist sau fascist este o prostie”, a declarat Cristoiu.

Motivul pentru care AUR încurajează măsuri extreme și idei controversate este caracterizat de încercarea partidului de ieși din ceea ce jurnalistul a numit o „blocadă mediatică”. „Nu toate site-urile care critică AUR sunt într-o piesă pesedistă sau de exagerare. Foarte important este următorul lucru: partidele ca AUR, care sunt blocate mediatic, pe tezele pe care le au, creează scandaluri mediatice pentru a sparge blocada. Orice cultivare, orice exagerare, cum a fost cea cu gloanțele este în favoarea acelui partid. Pentru că el sparge blocada mediatică. Este o capcană în care cad luptătorii anti fascism, pentru că AUR este la ora actuală nu pentru că este fascist, nu pentru că este naționalist, ci pentru că exprimă o nevoie de reacție violentă a românilor, care nu sunt capabili să fie violenți”.