Actual

Ion Cristoiu despre parcursul fulminant al partidului AUR: „Nu este un dușman real și atunci îl transformi în monstru”

sursă foto: captură ecran podcast Hai România
FOTO: EVZ-Capital

În ediția de astăzi a podcastului Hai România moderatorul Ionuț Cristache l-a avut ca invitat pe reputatul jurnalist Ion Cristoiu. Cum finalul de săptămână a fost marcat de evenimente importante atât la nivel local cât și pe scena relațiilor internaționale cei doi interlocutori au avut materiale de discuție.

La nivel local, sâmbătă în Capitala țării a avut loc o manifestație orchestrată de George Simion la care au participat peste 10.000 de persoane. La nivel internațional în timp ce Simion protesta în Regatul Unit al Marii Britanii a fost încoronat regele Charles al III-lea, festivitate la care a fost invitat și președintele statului Klaus Iohannis.

Ion Cristoiu: „AUR nu este un partid fascist”

Cu aceste subiecte pe masă a debutat podcastul Hai România, după care discuția a fost îndreptată spre posibila candidatura a Codruței Koveși în alegerile prezidențiale din 2024. Totodată, maestrul Ion Cristoiu a punctat faptul că Gabriela Firea a fost retrogradată în eșalonul doi al Partidului Social Democrat.

Ion Cristoiu a făcut o analiză succintă a parcursului pe care AUR îl are în politica autohtonă. Jurnalistul septuagenar subliniază faptul că, în primul rând eticheta de grupare politică fascistă est una total nedreaptă, partidul lui Eugen Simion nu inspiră teamă, în acest sens a trasat și o scurtă paralelă între liderul AUR și fostul legionar Corneliu Zelea Codreanu.

„Este prea mare mobilizarea, au interes pentru că au nevoie de un dușman, AUR nu este un dușman real și atunci îl transformi  în monstru. La un momentdat îl dezumflii, e un mare interes. Este umflat doar.

Ați văzut vreodată un partid fascist la lucru, vă sperie George Simion? Codreanu speria. Dacă ar fi pericol pentru democrație aș fi remarcat. Electoratul se duce automat către AUR că simte nevoia să dea cu votul în cineva, oamenii s-au dus la demonstrație pentru că ei au legitimat acest partid ca singurul de opoziție, în acest moment românii nu ies ei în stradă dar se bucură când văd pe cineva. Văd pe de-o parte singurul partid care face ceva, orice. AUR s-a născut în pandemie”, a precizat Ion Cristoiu în cadrul podcastului Hai România.

George Simion: „Nu știu cine a dat ordin”

Cum tabloul nu putea fi complet, George Simion a interveni în direct prin telefon. Liderul celor de la AUR a precizat modalitatea în care a decurs protestul de sâmbătă și cum televiziunile au refuzat la un moment dat să mai transmită imagini în direct.

„Păi da la noi este democrație cu pipeta, dacă am fi fost 2000-5000, arătau imagini cu incidente, nu au fost incidente, au fost spre 20.000 și a venit ordin pe unitate. Când a sunat șeful n-au mai dat nicio informație.

Au fost televiziunile acolo, în afara de DIGI 24, au transmis în direct la început și, după aia, când au venit mai mulți oameni decât credeau ei și noi, n-au mai difuzat nimic.  Nu știu cine a dat ordin. Nu cunosc subteranele statului român” a explicat George Simion în cadrul podcastului Hai România.