Lifestyle

EXCLUSIV! Ion Cristoiu la podcastul HAI România: „Dintre toți președinții postdecembriști, Klaus Iohannis îi seamănă cel mai bine lui Ceaușescu”

sursa foto: HAI România
sursa foto: HAI România

Prezent în cadrul podcastului HAI România, prezentat de Ionuț Cristache, jurnalistul Ion Cristoiu a realizat o analiză a președintelui țării, Klaus Iohannis, precum și a influenței pe care acesta o exercită asupra PNL.


„Klaus Iohannis este un tip care se iluzionează la fel ca orice președinte, așa a făcut și Băsescu. Nenorocirea acestei țări de la fanarioți încoace, nenorocire pentru toți conducătorii țării, este că politicianul român este unul dintre cei mai periculoși oameni din istorie pentru că nu îți spune că vrea să te omoare. Nu poți să ai o atitudine de corectă, la noi este ceva groaznic, cu sintagme precum <pupați-aș mâna, tălpile>. E interesant că asta place conducătorilor, niciunul din ei nu își amintește cum s-au comportat predecesorii. Asta este groaznic, de aia nu merge România. Dacă noi am avea la PNL niște politicieni români care ar spune <domnule președinte, nu merge> l-ar apăra mai mult pe Klaus Iohannis când nu o să mai fie. ”, spune Ion Cristoiu.

Klaus Iohannis încalcă Constituția

Jurnalistul susține că prin acțiunile sale, Klaus Iohannis încalcă Constituția, prin influența pe care o exercită asupra partidului din care face parte, anume PNL.

„Noi trebuie să schimbăm constituția, ori suntem republică parlamentară, ori prezidențială. Toți cei care au fost președinți au repetat halucinant acest scenariu. Deși au plecat de la partid, ei au tutelat partidul, Iliescu, Băsescu, Iohannis, au făcut același lucru. Din punct de vedere constituțional președintele nu are voie să intervină. Președintele are o grupare în partid, care se folosește de el pentru bătălia cu cealaltă grupare internă. Partidul are întotdeauna un plan extern.

Nu poate nimeni din exterior să se implice, mai ales președintele. Eu cred că s-ar găsi oamenii care i s-ar opune lui Iohannis, dar nu o fac pentru că se ridică gruparea cealaltă care abia așteaptă să-i dedice cântece președintelui”, a mai menționat Cristoiu.

Iohannis, urmașul lui Ceaușescu?

Acesta a făcut chiar și o comparație între actualul președinte și ultimul dictator comunist, Nicolae Ceaușescu, arătând că „Dintre toți președinții postdecembriști, Klaus Iohannis îi seamănă cel mai bine lui Ceaușescu. Iliescu a fost contestat, mai ales după primul mandat, Emil Constantinescu a fost ținta PSD, Băsescu era criticat de presă, pe Iohannis cine îl critică? El a preluat de la Trăian Băsescu la cheie statul paralel, care conduce România. El fiind un chelner, un slugarnic la Bruxelles e un fel de înțelegere, cei de acolo îl lasă să facă ce vrea el pe plan intern. Este ciudat că el nu a avut mișcări împotriva lui în țară, opoziția nu mai există.”, mai spune jurnalistul.

Cristoiu este de părere că oamenilor politici din jurul președintelui le este teamă de el, mai ales după situația cu fostul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu.

„Cei care lucrează cu el, se tem cu el, cu Iohannis nu se poate discuta, el nu socializează, nu te poți duce la el să îi spui că nu merge ceva. Cu Băsescu te mai înțelegeai, dar cu Iohannis nu, el este un copac gol pe dinăuntru care dă impresia că este foarte puternic.”, a conchis Ion Cristoiu.