Actual

Exclusiv. Robert Turcescu la Hai România: „PSD-ul nu mai este încurcat deloc de prezența lui Iohannis la Cotroceni”

Robert Turcescu
Sursa foto: Podcastul Hai Romania

Robert Turcescu a fost invitat în cadrul ediției de joi, 20 aprilie, a podcastului Hai România, prilej cu care cunoscutul jurnalist a realizat o analiză incisivă a evoluției coaliției.

Invitatul lui Ionuț Cristache la ediția joi a podcastului Hai România este sceptic vizavi de șansele de reușită ale „rotativei guvernamentale„, care ar trebui să se pună în aplicare până la finalul lunii mai: „Eu încă am mari rezerve că această rotație a cadrelor de la PNL cu PSD se va întâmpla. Pentru că nu se leagă – vine o perioadă foarte complicată. Să luăm numai anunțurile de dincolo de Ocean – economia americană intră în recesiune. Eu dacă aș fi Ciolacu nu aș lua șefia de la Palatul Victoria – la ce îmi trebuie?”.

Robert Turcescu și-a argumentat punctul de vedere susținând că toamna va reprezenta o perioadă dificilă pentru partidele politice: „Există momente de calcul electoral, în care intrarea la putere poate să dăuneze mai mult, decât să îți aducă un profit ceva. Dacă intra la guvernare acum doi ani și ceva, mai era o distanță până la alegeri destul de mare. Acum, vine vara, nu prea simți că s-a schimbat Ciucă cu Ciolacu, dar din toamnă vin facturile, iar începe o nebunie, nu știi ce se întâmplă cu războiul, cu cerealele, cu fermierii… Și iei alegerile europarlamentare în piept direct și s-ar putea ca, în loc să iei altitudine, să te trezești că se duce avionul pesedist în picaj. Iar atunci este mai rău – pentru că cei din partid sunt liniștiți acum, și-au făcut calculele și și-au dat seama că își păstrează fotoliile parlamentare, ba s-ar putea să aibă și ceva peste. Primarii și-au făcut calculele și au scăpat de bătaia de cap cu PNL-ul, îi măcelăresc pe cei la USR, de la AUR, ba le iese și mai mult. Dar dacă ești lider de partid și vii și spui «Aveam 32% și acum în februarie avem 28%, iar tendința este de scădere» nu va fi bine.”

PSD a învățat cum să coabiteze cu președintele Iohannis

Din analiza realizată de Robert Turcescu nu a lipsit nici subiectul relației dintre președintele Klaus Iohannis și partidele din coaliția guvernamentală: „Eu cred că sunt mulți care se bucură foarte tare de faptul că îl au pe Iohannis și chiar se roagă să rămână. PSD-ul nu mai este încurcat deloc de prezența lui Iohannis la Cotroceni. A mai zis Iohannis ceva referitor la guvernare, să se implice? Pe vremea lui Băsescu îi mai chema la Cotroceni, pe Ponta, pe ministrul de Finanțe, pe cel de la SRI – era implicat. Iohannis cheamă pe cineva, când rupe ușa ca bugetarul? Și nu de vineri, ci de joi de la ora 4 nu mai e găsit la Cotroceni, e în vacanță, pleacă la Sibiu.”

Jurnalistul afirmă că „rețeta” este simplă: „Și-au făcut toți cruce și au zis: «Bine că nu e unul ca Băsescu!» Nici măcar unul ca Iliescu, care să-i întrebe. Ei s-au prins că lui Iohannis, dacă îi arăți genul ăsta de supușenie, e de bine. Asta a înțeles Ciolacu: «Putem să dăm în PNL, în Ciucă, în oricine, dar nu în Iohannis».”

Se va merge la vot cu furie

O altă problemă abordată de Robert Turcescu a fost cea a prezenței la vot, mai precis a motivației celor care se vor prezenta la urne: „Cine va merge la vot, dintre cei care nu sunt membri cu carnet de partid, va vota cu furie. Pentru că, în acest moment, ceea ce se adună la nivel de popor este o furie imensă. Pentru că nu a existat nicicând în istorie o majoritate parlamentară mai confortabilă. Acum când ai majoritate în parlamentar să stai 3 ani ca să scoți o modificare la Legea învățământului… Se puteau provoca niște schimbări fundamentale. Ne vor vinde din nou iluzia asta pentru încă patru ani de guvernare în formula asta”, a mai precizat jurnalistul invitat al ediția de joi a podcastului Hai România.