Social

Exclusiv. Sărbători anulate în Gorj, după primele cazuri de varicelă. Putem avea și alte focare? Opinia specialistului

Exclusiv. Sărbători anulate în Gorj, după primele cazuri de varicelă. Putem avea și alte focare? Opinia specialistului
propediatrics.com

Zeci de cazuri de varicelă au fost înregistrate, în ultima lună, în școlile și grădinițele din Târgu. Jiu și Motru, județul Gorj. Ce măsuri au luat autoritățile locale și ce spune un specialist, pentru Infoactual, în cele ce urmează.

Exclusiv. Sărbători anulate în Gorj, după primele cazuri de varicelă. Putem avea și alte focare, opinia specialistului

În ultima lună, zeci de cazuri de varicelă au fost înregistrate în școlile și grădinițele din județul Gorj, se arată într-un reportaj televizat. Autoritățile au luat măsuri astfel încât în unităţile şcolare respective s-a făcut  imediat dezinfecția, în timp ce copiii au fost trimiși acasă. Cei care prezintă simptomele evidente de varicelă se află în izolare, sub tratament, de asemena, la domiciliu.

Pentru a preveni extinderea îmbolnăvirilor, serbările de iarnă au fost anulate de către autoritățile locale.

Concret, ca număr de cazuri înregistrate pe plan local, la Grădinița cu Program Prelungit ,,Mihai Eminescu” din Târgu Jiu, 31 de copii și o educatoare au luat virusul în decurs de 30 de zile. Alte aproape 20 de cazuri au fost confirmate și la o grădiniță din Motru.

Opinia specialistului

Potrivit opiniei specialistului, vremea de acum este ideală pentru răspândirea varicelei, pentru că nu degeaba i se spune în popor ”vărsat de vânt”. 

Și aceasta deoarece, statistic vorbind, varicela poate apărea în oricare perioadă a anului, mai frecventă fiind apariția în anotimpurile de  iarnă și primăvară. 

Varicela este cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, pentru că exact vântul (aerul) este cel care o împrăștie. O boală infecțioasă eruptivă acută generalizată, provocată de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice, ea apare de obicei la vârsta copilăriei.

La vârsta de adult, virusul provoacă de regulă o erupție localizată la unul sau mai multe dermatomuri, cunoscută sub numele de herpes zoster sau zona zoster, de unde și denumirea de virus varicelo-zosterian.

Este o boală clasică a copilăriei, care pentru copii de obicei este ușoară, dar pentru adolescenți și adulți poate avea un risc crescut de complicații. Boala poate dura în jur de o săptămână, a relatat pentru Infoactual dr. Constantin Pasecinic, medic specialist dermatolog.

Sursa de infecție pentru varicelă este reprezentată chiar de către bolnavii de varicelă, iar transmiterea se face prin contact direct, de la copil la copil, în acest caz, cel mai adesea pe cale aeriană, adică a circulației aerului.

Pacientul este contagios cu 1-2 zile înainte de apariția erupției și până la 6-7 zile după apariția ultimului val eruptiv, până ce ultima veziculă se transformă în crustă și se desprinde.

Este importantă izolarea bolnavului în perioada contagioasă a bolii de acele persoane care nu au suferit boala în trecut, în special aceia care prezintă risc crescut (adulți, adolescenți, viitoare mame sau persoane care au imunitate scăzută).

Primele simptome ale varicelei constă în creșterea temperaturii la 38-39 de grade, starea generală de rău, pierderea poftei de mâncare și apariția unei erupții cutanate caracteristice.

În stadiile incipiente, varicela poate fi confundată cu o reacție alergică. Problema cea mai mare este mâncărimea severă. Scărpinatul varicelei este o realitate nedorită, la care părinții și bunicii trebuie să atragă atenția. Acesta (scărpinatul n.r.) nu va aduce o ușurare, dar există riscul de a rămâne, la final, cu o mulțime de cicatrici pe piele sau de a provoca chiar și o infecție secundară. Se tratează local și se administrează, sub stricta supraveghere medicală, tratament specific pentru a scădea febra, după caz, a mai precizat medicul specialist dermatolog.