Actual

Exclusiv. Ștefan Popescu, după procesul intentat lui Donald Trump: „Este șansa Partidului Republican de a ajunge la Casa Albă”

Expertul în relații internaționale Ștefan Popescu, discuții cu Ionuț Cristache privindu-l pe Donald Trump
sursa foto: captură video

Ștefan Popescu, expert în relații internaționale, a explicat, în podcastul Hai România de miercuri, 5 aprilie, că scandalul procesului intentat fostului președinte american Donald Trump îl favorizează de fapt pe acesta, deoarece a câștigat publicitate gratuită. Mai mult, acesta nu riscă închisoare și cel mult o amendă.

Șansa Partidului Republican de a reveni la Casa Albă

Ștefan Popescu a transmis, în discuțiile avute cu Ionuț Cristache, că aceasta este șansa Partidului Republican de a reveni la Casa Albă în cadrul alegerilor din 2024, în condițiile în care fostul președinte american Donald Trump nu a fost acuzat de o instanță federală ci de un procuror cu o sorginte de stânga, democrată.

„Este șansa Partidului Republican de a ajunge la Casa Albă. Și contextul politic i s-a servit de un platou de argint. Nu a fost acuzat de o instanță federală. Dacă ar fi fost acuzat de o instanță federală, americanii sunt patrioți, ar fi fost Trump împotriva statului american. Așa avem împotriva unui ales local, care este desemnat prin alegeri procurorul din Manhattan care are și o sorginte de stânga, democrată. Practic îi oferi argumentul că democrații sunt în spate, este o afacere instrumentată. Cel mai probabil au contat simpatiile procurorului respectiv și dorința de afirmare”, a transmis Ștefan Popescu.

Mai mult, prin acest proces, Donald Trump a fost relansat în campania electorală, având toată susținerea republicanilor, chiar și a adversarilor săi interni.

„Practic campania lui Trump se cam răsuflase, era contestat, mai ales că nici nu a venit valul roșu, iar lansarea candidaturii sale a fost destul de modestă, nu a impresionat pe nimeni, departe pe emulația pe care o stârnise în campania din 2016. Și dintr-o dată îl vedem pe Donald Trump total relansat, cu principalul lui contestatar în sânul Partidului Republican, carismaticul guvernator al Floridei prăbușindu-se. Dar nu s-a prăbușit. Finanțările sunt foarte importante, finanțările s-au prăbușit pentru guvernatorul Floridei.

Prin această campanie extraordinară Trump a mobilizat foarte multe resurse. Nu mai contează atât de mult miliardarii, contează micii donatori. Am văzut în presa internațională că din staff-ul lui se exprimau regrete că nu i s-au făcut fotografiile când a fost arestat formal când a ajuns la tribunal pentru că erau gata să facă tricouri și să le vândă americanilor. Ar fi fost un instrument extraordinar de bun, inclusiv în campanie. Avea și un iz de XXX acest reality show. Înșiși evangheliștii americani, oameni care țin foarte mult la bunele moravuri, și mă gândesc la fostul său candidat Mike Pence, pe platoul CNN i-a luat apărarea și i-a spus că este un proces politic. Posibilii contracandidați republicani se alătură, se pun în spatele lui Donald Trump, ca de altfel întreg Partidul Republican. Este singurul care avea o bază electorală stabilă în cadrul Partidului Republican, 30-35% dintre votanții republicani sunt trumpiști. Este la o distanță abisală de restul contracandidaților”, a mai explicat expertul în relații internaționale.

De asemenea, nici starleta din filmele pentru adulți Stormy Daniels nu este un personaj credibil în acest scandal în care este implicat Donald Trump.

„După cum nici femeia, starleta, care are și un nume de scenă, Stormy, mica furtună, nici ea nu este un personaj credibil. Nu mai vorbim de încă un argument pe care posibil că Trump îl va folosi. Pe o afacere de moravuri ușoare, dar el nu este incriminat pentru afacere ci pe deturnarea fondurilor campaniei, dar învelișul este de moravuri ușoare, Bill Clinton a avut o procedură de impeachment, care a fost abordată, a căzut în Senat, dar afacerea este deja destul de asemănătoare, intimidări”, a completat Popescu.

Donald Trump s-ar putea alege cu cel mult o amendă

Mai mult, consideră Ștefan Popescu, Donald Trump nu va face închisoare și se va alege cu cel mult o amendă. În același timp, prima înfățișare va fi de abia în decembrie, iar procesul are mari șanse să se piardă pe drum în această perioadă.

„De abia în decembrie va fi prima înfățișare, poate în ianuarie va începe procesul până probabil se va pierde pe drum. Nu cred că riscă închisoarea, fiind și la prima abatere, poate o simplă amendă, cel mai probabil. Totuși contează și statutul de fost președinte”, mai spune profesorul universitar.

În același timp, acesta consideră că democrații și-au făcut un calcul greșit și i-au oferit lui Donald Trump publicitate gratuită.

„Cred că a fost un calcul politic al procurorului, a dorit să se și afirme, au contat foarte mult și simpatiile lui politice. Trump era principalul, chiar dacă campania patina, se profila ca viitorul candidat al republicanilor în 2024 și probabil a dorit să îi dea o lovitură. Este foarte ciudat. Este cea mai minoră afacere unde el ar fi putut fi judecat. Nu se deschide un dosar pe tema telefonului dat secretarului de stat din Georgia, unde îi spune să îi găsească 11 mii de voturi, nu este incriminat în asaltul Capitoliului, deci într-o afacere cu totul minoră.

Și cred că a fost un calcul greșit. Lui Trump i-a oferit pe platou o publicitate gratuită, i-a relansat campania, i-a galvanizat baza electorală a republicanilor. Posibil că a contat și că democrații cred în scenariul repetării campaniei electorale din 2020 și a alegerilor din 2020”, a conchis Ștefan Popescu.