Social

Exclusiv. Stejărel Olaru, despre experiența de la New York a Mariei Tănase: „A renunțat la contract pentru că a simțit că publicul nu apreciază”

Stejărel Olaru, istoric, Sursa foto: Captura Podcast Hai România
Sursa foto: Captura Podcast Hai România

Istoricul Stejărel Olaru a fost invitatul de astăzi al podcastului lui Ionuț Cristache de pe canalul de YouTube HAI România. Acesta a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat la New York cu Maria Tănase, dar și despre relația acesteia cu Constantin Brâncuși.

Maria Tănase a fost prezentă la expoziția de la New York din 1939 alături de alți artiști din mai multe domenii de cultură din România. Aceștia au făcut parte din Salonul Românesc. Stejărel Olaru a spus că acolo a existat și o afacere de corupție  deoarece s-au furat bani din bugetul alocat pentru construirea salonului.

Maria Tănase la Salonul Românesc de la New York

De asemenea, istoricul a spus că acolo a fost și o construcție cubică ce a fost extrem de criticată.

„Suntem în 39 dar deja opiniile fasciste sunt foarte prezente. Prin presa legionară a fost foarte criticată, pentru că arhitectul și o parte din ingineri erau  evrei. Însuși Maria Tănase a fost criticată. Maria Tănase a renunțat la acest contract, tocmai că a simțit că publicul nu apreciază. Expoziția era pe trei patru luni. Am oferit mai multe mărturii ai celor care au fost la New York și în care se explică care ar fi cauza eșecului. Probabil spun ei că muzica populară românească nu era gustată de americani și de publicul internațional de la New York”, a spus Olaru.

În autobiografii, Maria Tănase a povestit de conflictul și despre nemulțumirile pe care le-a avut aceasta la acea expoziție cu ceilalți muzicieni cu care a trebui să colaboreze.

„Există o imagine cu Maria Tănase cântând la New York, e pe YouTube. O să vedeți că cei care stau la mese o ignoră, discută între ei, își petrec seara. La New York jazz-ul și blues-ul sunt înfloritoare. Este explicabil insuccesul ei de la New York din acest punct de vedere”, a spus acesta în timpul podcastului.

Relația artistei cu Brâncuși

Stejărel Olaru a vorbit și despre prima și unica întâlnire a lui Constatin Brâncuși cu Maria Tănase.

„ Acolo îl întâlnește pe Constatin Brâncuși cu care are o relație erotică de scurtă durată. Remarcile de mai târziu ale lui Brâncuși ce ține de Maria Tănase le știm deja”, a spus acesta.

De asemenea, el l-a caracterizat și pe sculptorul Constatin Brâncuși despre care a spus că era un personaj excentric și complicat. Acesta nu era genul de bărbat care să aprecieze femeile și să le situeze pe poziții de egalitate.

„Constantin Brâncuși considera că un bărbat artist trebuie să se manifeste plenar fără să fie îngrădit de o relație cu o femeie, dar această întâlnire de la New York este singura lor întâlnire. În unele mărturii ale Mariei Tănase care se păstrează în arhiva Academiei Române face referiri la Constantin Brâncuși în sensul în care își amintește cu mare plăcere de acele săptămâni petrecute împreună”, a declarat Stejărel Olaru.

Întregul podcast poate fi urmărit aici.