Lifestyle

Executivul pregătește o ordonanță de urgență referitoare la noul regim al deșeurilor în România

Executivul pregătește o ordonanță de urgență referitoare la noul regim al deșeurilor în România

Executivul pregătește o ordonanță de urgență referitoare la noul regim al deșeurilor în România, care va intra în ședința de guvern din această săptămână, urmând să aducă o modificare substanțială în ceea ce privește colectarea selectivă.

Deocamdată, legea permite ca în anumite situații, colectarea selectivă să nu se facă pe patru fracții, însă Ministerul Mediului consideră că doar printr-o legiferare foarte clară și sancțiuni aspre, autoritățile publice locale, cât și companiile prestatoare de servicii de salubritate vor fi obligate să respecte regulile.

Executivul pregătește o ordonanță de urgență referitoare la noul regim al deșeurilor în România

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tanczos Barna, a invitat la  „Apelului Matinal” a declarat următoarele:

”Săptămâna trecută, în şedinţa de guvern, am aprobat deja două ordonanţe, două ordonanţe prin care se transpun directive ale Uniunii Europene, directive care vin și clarifică anumite noțiuni, anumite interpretări cu privire la gestionarea deșeurilor. În același timp, este pe circuit o ordonanţă de urgenţă privind regimul general al deşeurilor și acest pachet legislativ, o dată intrat în vigoare, publicat în Monitorul Oficial, va schimba foarte multe lucruri în privinţa gestionării deşerurilor.

Cele două ordonanţe apărute, aprobate săptămâna trecută, apar în Monitorul Oficial zilele acestea. Ordonanţa cealaltă, cea de urgenţă, intră, în principiu, săptămâna aceasta în şedinţa de guvern. Ce propunem noi este o abordare mult mai strictă, mult mai precisă a tot ce înseamnă colectare selectivă, pentru că până acum a fost posibilă evitarea acestei colectări selective pe patru fracţii, pentru că legea permitea, deschidea, practic, o portiţă. Acolo nu era posibil, toată lumea putea să se prevaleze de diverse probleme pe plan local şi să nu implementeze cu strictețe aceste principii ale Uniunii Europene. Rezultatul: România astăzi stă foarte prost la capitolul colectării selective. Aproape 80% din deșeurile municipale ajung la groapă, lucru nepermis şi inacceptabil în filozofia colectării și gestionării deșeurilor în mod responsabil.”

Colectarea selectivă nu depășește 15% în România

Capacitatea actuală din România de reciclare se situează undeva la 15% faţă de necesar. Aici va fi nevoie de investiţii în capacităţi de reciclare pe toate materialele care se colectează selectiv. Ministrul crede că prin fondurile din PNRR şi Fondul de Mediu se va putea sprijini companiile și autoritățile locale să-şi crească capacităţile sau să-și înfiinţeze capacităţi noi de reciclare.

Pachetul legislativ va fi completat şi de single-use plastics, o ordonanţă care va transpune directiva prin care se elimină anumite produse din plastic, vin și implementează reguli noi în domeniul gestionării deşeurilor.

Toboganul ghenei va deveni istorie, colectarea selectivă nu va mai permite existența acestuia

”Aceste sisteme, toboganele de gunoi din blocuri, trebuie eliminate. Primăria de sector va trebui să înfiinţeze acele insule ecologice unde pot fi depozitate deșeurile în mod selectiv. Aceste insule vor fi finanțate din PNRR. Am prevăzut peste 13.000 de asemenea insule care vor finanţate din Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. În același timp, trebuie să spunem că o abordare mult mult mai serioasă este necesară, fără doar și poate, din partea primăriilor, pentru că foarte multe primării nu au alocat suficiente resurse financiare, resurse umane, resurse instituţionale pentru dezvoltarea reţelelor şi pentru impunerea acestor servicii de calitate şi prestatorilor, salubriştilor, pentru că sunt foarte foarte multe primării, din păcate, în continuare în ţară, unde se face într-un mod destul de rudimentar colectarea selectivă a deșeurilor.” a mai declarat Tanczos Barna.