Petclub

Ministerul Mediului pregătește un nou document. Sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste interdicții

Ministerul Mediului pregătește un nou document. Sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste interdicții

După ce a trecut prin guvern, ordonanța de urgență care permite eliminarea urșilor care intră în localități și atacă oameni și animale, Ministerul Mediului pregătește un nou document prin care să se interzică hrănirea urșilor în intravilan sau în apropierea localităților și care să stabilească sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste interdicții.

Ministrul Tanczos Barna a anunțat că a fost consemnată prima sentință împotriva statului român în cazul unei persoane atacate de un urs. Instanța a stabilit că statul este responsabil pentru viața fiecărui cetățean, dacă aceasta este pusă în pericol.

Confruntat cu critici acerbe din partea activiștilor de mediu, Tanczos Barna și-a apărat și ieri punctul de vedere și a insistat că problema urșilor care pătrund în zonele locuite este extrem de gravă în anumite județe ale țării, iar oamenii trebuie să fie puși în siguranță.

Tanczos Barna: Textul ordonanţei spune foarte clar că trebuie să înceapă intervenția prin îndepărtare prin alungare, după aceea trebuie parcursă faza tranchilizării și relocării, și doar în situațiile în care riscul este mare și pericolul este iminent la adresa cetățenilor, doar atunci se poate interveni prin eutanasiere sau prin extragere prin împușcare, infomrază RRA.