Economic

Exerciții de ipocrizie. Trezit dintr-un somn secular, Isărescu se minunează de câte alimente importăm

Exerciții de ipocrizie. Trezit dintr-un somn secular, Isărescu se minunează de câte alimente importăm
Foto: capital.ro

Apel la rațiune. Prezent la o conferință de specialitate, șeful BNR i-a îndemnat la gândire rațională pe toți cei care participă la dezbateri publice. Altfel spus, guvernatorul BNR cam bănuiește că vorbitorii în spațiul public cam duc lipsă de timp de gândire.

La baza construcției și funcționării unui model economic pentru România ar trebui să stea cel al Uniunii Europene, iar autoritățile de la București ar trebui să ia măsuri să echilibreze oferta internă cu cererea internă, a afirmat la respectiva conferință guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Uimirea isărescului

Mugur Isărescu: ”Proiectăm mai întâi ce se întâmplă, de exemplu, în agricultură, în industria cutare, în energia verde, că tot vorbim toți de energie. Apoi să asociem imaginile, rezultatele cercetării și să aproximăm ce va fi întregul. Adică, pornim de la un model, așa, pe care ni-l închipuim, pornind de la bucățele și construim întregul. Cumva, reactiv, am da o mână de ajutor eforturilor oficiale de a moderniza adecvat cerințelor populației sectoare ale economiei pentru a fi mai relevante pe piețe, chiar reziliente, în condiții de concurență acerbă în unele cazuri, cum ar fi piața alimentelor. Și eu am această procupare, cum a ajuns România să importe atât de multe alimente”.

Guvernatorul BNR i-a invitat deopotrivă pe antreprenori, cei care susțin economia, și pe cercetătorii din domeniul să se exprime public pentru a contribui la îmbunătățirea calității informațiilor care circulă în societate.

Săracu’ Isărescu

Iată ce se putea citi, anul trecut, pe siteul Economedia despre sideratul Mugur Isărescu:

”Veniturile conducerii Băncii Naționale a României au continuat să crească și anul trecut. Mugur Isărescu a avut venituri totale de peste 1,18 milioane lei, din salariul de guvernator și pensie.

Mugur Isărescu a încasat din funcția de guvernator BNR un salariu de 960.752 lei, în 2021, în scădere ușoară de la cei 966.000 lei încasați în 2020, conform celei mai recente declarații de avere publicate pe site-ul băncii centrale.

La salariu se adaugă pensia de peste 224.700 lei, cu 40% mai mare decât în 2020, cât a încasat 161.000 lei.

Așadar, veniturile obținute anul trecut de guvernator din salariul de la BNR și pensie depășesc 1,18 milioane lei, în creștere față de cele 1,16 milioane lei încasate în 2020.

Guvernatorul a mai încasat și de la Academia Română peste 30.600 de lei și a avut și activitate didactică la Academia de Studii Economice, cu venituri de peste 1.300 lei.

Mugur Isărescu are o casă în comuna Gruiu, una la Drăgăşani şi un apartament în Bucureşti. Pe lângă acestea, el deţine și un teren intravilan, dar şi terenuri aferente pentru casa de vacanţă de la Drăgăşani şi apartamentul din Bucureşti.

În plus, Isărescu deține o barcă cu motor Delta, pe care a cumpărat-o în 2004, şi un autoturism Eagle din 1993. De asemenea, acesta a declarat și „bijuterii diverse” în valoare de 86.000 de euro (cu 1.500 euro în plus față de 2020), dobândite după Revoluție, şi de 10.650 de euro pentru cele obținute în perioada 1976-1989.

Guvernatorul deține o colecție de monede numismatice în valoare 80.000 de euro, tablouri și icoane în valoare de 20.000 de euro dobândite după Revoluție și de 6.500 de euro obținute în perioada 1976-1989. El mai deține și veselă de argint, în valoare totală de 7.500 euro.

Mugur Isărescu are numeroase conturi curente, dintre care trei la BCR, de 151.000 lei, 265.000 lei și 110.000 lei, dar și mai multe conturi de depozit, dintre care cel mai mare, de peste 500.000 lei, la Unicredit Țiriac Bank.

Guvernatorul BNR mai este și acționar majoritar la Măr SRL, cu acțiuni în valoare de 1,15 milioane lei. El deține, de asemenea, titluri de stat în valoare de peste 1,01 milioane lei”.