Info Actual > Diverse > Exercițiul care vă menține creierul sănătos! Prof. Dr. Vlad Ciurea: Poate că nu ne dăm seama, dar credeți-mă că ajută
Diverse

Exercițiul care vă menține creierul sănătos! Prof. Dr. Vlad Ciurea: Poate că nu ne dăm seama, dar credeți-mă că ajută

Exercițiul care vă menține creierul sănătos! Prof. Dr. Vlad Ciurea: Poate că nu ne dăm seama, dar credeți-mă că ajută

Exercițiul care vă menține creierul sănătos! Prof. Dr. Vlad Ciurea a explicat ce beneficii grozave are scrisul de mâna pentru creier.

Acest exercițiu simplu poate fi făcut oriune: chiar și pe o terasă, în aer liber, cu un apus de soare spectaculos în spate.

”Am întotdeauna la mine un instrument de scris și foi, notes sau agendă. Scrisul m-a ajutat mereu să îmi mențin mintea în ordine. Cum se spune? Verba volant, scripta manent. Așa este! Am mai vorbit despre scrisul de mână și importanța lui pentru creier. Recomand să nu renunțați la el, chiar dacă suntem cu toții obișnuiți cu computerele, tabletele sau, mai nou, telefoanele. Faceți zilnic un mic exercițiu și folosiți, câteva minute, un pix, creion, stilou, ce-o fi! Poate că nu ne dăm seama, dar credeți-mă că ajută. Se poate scrie oriunde, chiar și pe o terasă, în aer liber, cu un apus de soare spectaculos în spate… Să nu uitați: avem o țară minunată!”, a scris Prof Univ Dr Alexandru Vlad Ciurea pe Facebook.

Secretul Anei Aslan, supranumită ”femeia care a învins bătrânețea”. Prof. Ciurea: Este o bună metodă de a preveni teribila boală

”Recomand tuturor să scrie cât mai mult de mână. Din păcate, tot mai mulți folosesc astăzi computerul, pentru că este mai rapid. Dar caligrafia este foarte importantă. Pentru că mii și mii de celule nervoase lucrează la acțiunea de scriere. Practic, participă tot creierul: emisfera dreaptă este cea artistică, a creativității, iar cea stângă a execuției. Când scriem, punem pe hârtie un gând, apoi îl formulăm cât mai succint. Este extraordinar cum tot creierul lucrează: mișcăm mâna, folosim ochii, degetele, ne concentrăm. Ca o locomotivă care se pune în mișcare. Este un proces complicat, care duce la dezvoltarea creierului.

Scrisul este parte a terapiei de recuperare pentru pacienții care au suferit accident vascular cerebral sau traumatism cranio cerebral. Pentru că scrisul creează legături, sinapse, iar celulele se activează. Și mai e ceva: scriind, îți vin idei, rezolvi probleme, te organizezi. Este o bună metodă de a preveni teribila boală Alzheimer.

Puțini știu, de exemplu, că doamna doctor Ana Aslan, supranumită „femeia care a învins bătrânețea”, a scris și a primit 130.000 de scrisori de-a lungul timpului. În peste o sută de țări. Coresponda fie cu pacienți, fie cu colegi medici. Extraordinar! Cititul, de asemenea, este obligatoriu. Vă mărturisesc că profesorul meu, Constantin Arseni, ne spunea mereu să citim, să citim. Și o făcea în stilul lui: „Dacă un doctor nu pune mâna pe o carte timp de câteva luni, poate să se ducă cioban la oi!” Sănătate!”, a fost mesajul lui Vlad Ciurea.