Originar din Asia, ghimbirul sau gingerul este denumit stiintific Zingiber officinale, iar datorită gustului aromat și iute, ghimbirul este considerat o mirodenie.
Rădăcina de ghimbir este folosită de mai bine de 2000 de ani ca medicament natural în diferite culturi ale lumii.
Foarte apreciat în India, Malaezia, Nepal sau Bangladesh, ghimbirul a fost introdus de turci în România, mai întâi în Moldova și Muntenia, unde era la început cunoscut sub numele de „piper alb“.
În Banat și Ardeal și-a păstrat denumirea de ghimbir, din ungurescul „gyömber“, cuvântul fiind apoi preluat de către toși românii.
În fostele colonii britanice (Canada, Australia, Jamaica sau Kenya) se consumă așa-numita bere din ghimbir (ginger beer), o băutură non-alcoolică.
La nivel Mondial, Nigeria este cel mai mare cultivator de ghimbir ca extindere. Totuși, India este cel mai mare producător de ghimbir, însă o mare parte din recoltă este destinată pieței indigene. Iar China este cel mai mare exportator al acestei plante.
Ghimbirul poate fi cultivat și în România, însă doar în sere sau solarii, pentru ca are nevoie de condiții speciale (sol fertile, bine drenat, multă lumină și udare moderată vara, pe timp de secetă).
În sere și solarii, ghimbirul crește până la 1,5-2 metri, iar în zonele tropicale acesta poate atinge chiar și 3-4 metri.
Ghimbirul se comercializează sub formă de:
O rădăcină de ghimbir conține aproximativ:
O sută de grame de ghimbir conține aproximativ:
Ghimbirul conține și o substanță denumită zingibain, care ar distruge paraziții și ouăle acestora.
De asemenea, ghimbirul este o sursă bogată de antioxidanți, printre care gingeroli, shogaoli, zingeroni și multi alții.
Folosit de mii de ani în medicina tradițională, ghimbirul are o multime de beneficii. Astfel, asupra organismului, ghimbirul:
Mai nou, s-a descoperit că ghimbirul poate ameliora chiar și efectele radiațiilor cu razele gamma!
În mod surprinzător, studii științifice au dovedit că ghimbirul poate fi mai eficient decât antibioticele contra infecțiilor cu stafilococi. În general, ghimbirul manifestă o gamă largă de proprietăți antibacteriene, antivirale, antioxidante și antiparazitare.
În ceea ce privește dieta, se spune despre ghimbir că ar fi eficient și în curele de slăbire, mai ales în combinație cu cafeaua arabica sau cu ceaiul verde.
Siropul de ghimbir – se prepară din cinci-sașe rădăcini de ghimbir ras și miere. Proportia este de două linguri de miere la una de ghimbir. Amestecul se lasă la macerat timp de 14 zile înainte de a fi consumat. După macerare, siropul se filtrează. Pentru consum se adaugă două-trei linguri de sirop la o cană cu apă.
Cidru de ghimbir
În 5 litri de apă plată se pun:
Totul se pune la macerat într-un borcan acoperit cu tifon și se amestecă zilnic timp de cinci zile. După cele cinci zile, dacă temperatura încăperii unde a fost ținută compoziția depășește 25 de grade Celsius, cidrul se strecoară, se îmbuteliază și se păstrează la rece până la consum.
Rădăcina de ghimbir rasă sau feliată poate fi adăugată într-o varietate de rețete (supe, salate, sucuri sau prăjituri), dându-le o aromă revigorantă.
Rădăcina de ghimbir trebuie depozitată într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină. Ghimbirul nu se ține la frigider, pentru a evita deshidratarea plantei.
Ghimbirul, în stare proaspătă, se va consuma în 2-3 săptămâni întrucât după această perioadă planta începe să-și piardă din proprietăți.
Surse: viataverdeviu.ro/ mega-image.ro
Pe măsură ce Paștele se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…
Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…
Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…
Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…
Ministerul Finanțelor lucrează la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului, accizele la tutun vor fi…
Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…
This website uses cookies.