Economic

Exodul muncitorilor români văzut de presa internaţională

Exodul muncitorilor români văzut de presa internaţională. Muncitorii români care pleacă în străinătate sunt subiect în presa internațională.

Associated Press a realizat un material despre cei 300 de români care au plecat astăzi către Londra, după ce Guvernul britanic a relaxat restricțiile de călătorie. Ei spun că merg la muncă în străinătate pentru că acasă nu au din ce să trăiască. Luna trecută, alte mii de români au plecat către alte țări, precum Germania, Belgia, Olanda sau Austria.

 

Exodul muncitorilor români spre Anglia

Relaxarea restricțiilor de circulație în Europa de Vest a însemnat și noi oportunități de angajare pentru muncitorii români. Câteva sute au plecat către Londra de pe Aeroportul Otopeni.

”Deocamdată plecăm de acasă, că, dacă am avea un serviciu, n-am pleca. Nu plecăm nici de bine, nu plecăm, oricum! Să fi avut un serviciu, un salariu cât de mic, minim dacă aveam cel puţin.” spune un cetățean care pleca spre Regatul Unit.

Românii spun că vor munci în fermele din Regat. Unii dintre ei așteptau momentul plecării deja de câteva săptămâni, de la instituirea stării de urgență.

””În România nu se câştigă banii care se câştigă în afară. Lucrăm în afară şi venim cu ei în ţară, să îi avem de cheltuieli, de plătit întreţinerea, lumina, internet, apă – tot ce ţine de o gospodărie.” justifică decizia de a pleca le muncă în afara un alt conațional.

Luna trecută, românii s-au înghesuit pe Aeroportul din Cluj, ignorând normele de distanțare socială, ca să plece către Germania, la cules de sparanghel. Mulți dintre ei veneau din focarul din Suceava. Odată ajunși la fermele germane de sparanghel, unii românii spun că angajatorii nu le-au dat salariile stabilite, că nu le-au făcut forme legale de angajare sau că nu le-au fost oferite condiții de cazare bune.