Social

Explicații importante de la Sorin Cîmpeanu. În ce condiţii se întorc elevii la şcoală

Explicații importante de la Sorin Cîmpeanu. În ce condiţii se întorc elevii la şcoală

Grădinițele și școlile se redeschid de mâine, 5 mai, după vacanța de Paște, pentru elevii care nu susțin examene naționale. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat în ce condiţii se întorc elevii la şcoală şi care sunt excepţiile.

„Mâine vor merge la școală cu prezență fizică 1.400.000 de copii și mă refer aici la elevii din învățământul primar inclusiv clasa pregătitoare, mă refer la toți copiii din grădinițe.

Se adaugă, tot mâine, elevii de clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a XI-a din cele 2057 de localități care astăzi au înregistrat o rată de infectare sub 1 la mie. Acestea sunt datele de astăzi, pe care se va lua decizia cu privire la modul în care se deschid”.

Ministrul Educației: În fiecare săptămână decidem măsurile

„Din păcate în cele 1024 de localități astăzi, în care rata de infectare este 1 la mie elevii de clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a XI-a vor trebui să înceapă școala în sistemul online, cu toate neajunsurile de rigoare.

Nu ne rămâne decât să sperăm că rata de infectare va coborî în multe dintre cele 1.124 de localități, iar la nivelul zilei de vineri când se va lua decizia, pentru modul de derulare a cursurilor de săptămâna viitoare, să avem cât mai mulți elevi care vor avea șansa de a participa cu prezență fizică. Ne vom raporta la rata de infectare de vineri. În toate şcolile s-au făcut consilii de administraţie”, a transmis Sorin Cîmpeanu, potrivit Antena 3.

Din 28 iunie începe examenul de bacalaureat

„Oricum, luni, indiferent de scenariu vor veni la școală elevii din clasele terminale. Este vorba de 370.000 de elevi de clasa a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și de elevi din clasele terminale din învățământul profesional și din învățământul postliceal care vor reveni la școală pentru circa o lună de cursuri, știut fiind faptul că elevii de clasa a XII-a vor încheia cursurile pe 4 iunie, iar elevii de clasa a VIII-a vor încheia cursurile în data de 11 Iunie pentru a susține examenul de evaluare națională cu prezența fizică în sesiunea normală începând cu data de 22 iunie.

Din 28 iunie urmează însă avem examenul de bacalaureat, prima zi pentru probele scrise la examenul de bacalaureat.

Elevii de clasele terminale revin cu toții la școală și au șansa de a se pregăti fizic, fără condiția aceea de înjumătățire a efectivelor, până la finalul semestrului doi, deci o perioadă mult mai scurtă decât elevii celorlalte clare care au totul șansa de a avea opt săptămâni de școală până pe data de 25 iunie, când se încheie cursurile și pentru elevii care nu sunt clasele terminale”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.