Actual International

Facebook și Instagram ar putea fi închise în Europa în această vară. Care sunt motivele

Facebook și Instagram ar putea fi închise în Europa în această vară. Care sunt motivele

O decizie a Comisiei pentru Protecția Datelor din Irlanda ar putea crește presiunea asupra negociatorilor americani și europeni pentru a finaliza un acord privind transferurile de date transatlantice.

Facebook și Instagram, cele mai populare rețele de socializare ar putea deveni inaccesibile pentru cetățenii care trăiesc în Uniunea Europeană, în această vară.

Ce a anunțat Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda

Joi, 07 iulie 2022, Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda a anunțat că va bloca Meta, compania care deține Facebook și Instagram, să mai trimită datele utilizatorilor europeni către Statele Unite ale Americii.

Prin urmare, o astfel de decizie ar putea bloca multe dintre serviciile companiei în Europa, inclusiv accesul la rețelele de socializare Facebook și Instagram.

Disputa privind protejarea datelor cetățenilor europeni de spionajul American a început de ani de zile, informează nytimes.com.

Ordinul Comisiei pentru Protecția Datelor din Irlanda provine dintr-o decizie judecătorească care spunea că datele de la utilizatorii Facebook și Instagram din Europa nu puteau fi mutate în Statele Unite, deoarece serviciile erau supuse legilor americane care oferă agențiilor de supraveghere acces la anumite informații despre utilizatorii internaționali.

Decizia crește presiunea asupra negociatorilor americani și europeni pentru a finaliza un  acord, anunțat în martie 2022, pentru a permite companiilor să continue să mute informații digitale peste Atlantic.

Meta, care deține Facebook și Instagram, a spus că ar putea fi nevoită să închidă serviciile în Europa dacă nu poate transporta datele cu ușurință.

Declarația Meta

Potrivit independent.co.uk, un purtător de cuvânt al Meta Politico a declarat:

  •  „Acest proiect de decizie, care este supus revizuirii de către Autoritățile Europene pentru Protecția Datelor, se referă la un conflict între legislația UE și SUA, care este în curs de soluționare”.
  • „Salutăm acordul UE-SUA pentru un nou cadru legal care va permite transferul continuu de date peste granițe și ne așteptăm că acest cadru ne va permite să menținem familiile, comunitățile și economiile conectate.”

Meta a fost în centrul dezbaterii deoarece a fost subiectul unui proces care a dus la o Decizie din anul 2022 a Curții Europene de Justiție , cea mai înaltă instanță din Uniunea Europeană, care a anulat un important pact de partajare a datelor între Uniunea Europeană si Statele Unite.

Declarația Meta din luna martie 2022

„Dacă nu se adoptă un nou cadru transatlantic de transfer de date și nu ne putem baza în continuare pe SCC sau pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi în Europa unele dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram”.

Ce a declarat instanța

Instanța a declarat că acordul, cunoscut sub numele de Privacy Shield, este ilegal din cauza lipsei de protecție a vieții private din partea spionajului american.

Decizia a fost un exemplu al modului în care guvernele din întreaga lume stabilesc din ce în ce mai mult reguli și standarde care guvernează modul în care datele pot circula pe tot globul.

O întrerupere a Facebook și Instagram în Europa este considerată  puțin probabilă.

Autoritățile de reglementare în domeniul protecției datelor din alte țări ale Uniunii Europene au la dispoziție o lună pentru a exprima obiecții la ordinul Irlandei.

Meta poate ataca hotărârea și în instanță. Proiectul de ordin depus joi, 07.07.2022, se aplică doar pentru Facebook și Instagram, nu și pentru alte servicii Meta, precum WhatsApp.

Ce demersuri a făcut Casa Albă privind acest aspect

Casa Albă a lucrat pentru a ajunge la un acord pentru a menține datele în mișcare. Fără un acord, operațiunile a mii de afaceri, nu doar firme de internet precum Meta, ar fi puse sub semnul întrebării.

În luna martie 2022, președintele Biden a anunțat un acord preliminar cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, dar cele două părți nu au ajuns la un acord final.