Info Actual

Info Actual > Social > FACIAS. Care sunt pașii legali de urmat, pentru contestarea unei amenzi, în contextul deciziei CCR
Social

FACIAS. Care sunt pașii legali de urmat, pentru contestarea unei amenzi, în contextul deciziei CCR

FACIAS. Care sunt pașii legali de urmat, pentru contestarea unei amenzi, în contextul deciziei CCR.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) transmite celor care consideră că au fost amendați abuziv și doresc să conteste amenzile primite în baza ordonanțelor militare, care sunt pașii de urmat pentru un astfel de demers.

Pașii care trebuie urmați pentru contestarea amenzilor

– Persoanele pot depune contestație la judecătoria din raza teritorială a locului în care a fost sancționată fapta.

– Contestația trebuie depusă în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal. Pe lângă asta, sunt necesare și următoarele documente: copii ale procesului verbal și al actului de identitate, alte documente relevante cauzei și dovada plății unei taxe judiciare de timbru, în valoare de 20 de lei (aceasta poate fi plătită la un oficiu poștal sau sucursală CEC Bank).

– Se poate plăti jumătate din cuantumul amenzii în termen de 15 zile de la data comunicării procesului verbal. În cazul în care veți avea câștig de cauză în instanță, suma va fi recuperată.

„Amenzile aplicate în baza dispozițiilor legale declarate neconstituționale nu vor fi anulate automat, ci numai în instanță”

„Dacă trece o perioadă de 2 luni fără ca procesul verbal să vă fie comunicat, executarea acestuia se prescrie. În susținerea contestației poate fi invocată și decizia CCR, care a admis excepția de neconstituționalitate a OUG 34/2020, pentru modificarea și completarea OUG 1/1999”, se arată în comunicatul FACIAS.