Economic

Vin facturile costisitoare la căldură! Pe români îi paște o iarnă grea

caldura (mamaplus.md)
Sursă foto: monden.ro

Măsurile fiscale dedicate rezolvării problemei bugetului de stat vin acum în dezavantajul românilor. Una dintre deciziile luate face referire la eliminarea subvenției la căldură. În astfel fel, pe români îi așteaptă acum facturi foarte mari la căldură.

Membrii Guvernului urmăresc la momentul de față eliminarea subvenției din sistemul centralizat de încălzire. Fapt ce va duce instant la creșterea prețurilor la facturile la căldură. În acest fel, româniivor trebui ca în acest sezon rece care se apropie să scoată mai mulți bani din buzunar.

Vin facturile costisitoare la căldură

De câteva săptămâni bune, guvernanții de laBucurești discută și negociază tot felul de măsuri numite în spațiul public „de austeritate”. De la tăierea numeroaselor sporuri pentru cei angajați la stat, până la eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetarii care au un venitmai mare de 8.000 de lei. Lista este una destul de lungă.

La acestre măsuri se adaugă acum și și eliminarea subvenției din sistemul centralizat de înclzire. Deficitul bugetar poate va fi unul mai diminuat în acest fel, însă la fel de bine se va subția și buzunarul românilor. Mai ales al celor cu venituri reduse. Aceștia din urmă se confruntă deja cu prețurile crescute la foarte multe produse și servicii.

Pe români îi paște o iarnă grea

Totuși, veștile nu sunt chiar atât de rele. Asta pentru că s-a anunțat deja că aceste creșteri de prețuri la căldură nu vor crește peste noapte. Este planificată o majorare treptată, de la lună la lună. Procesul acesta se va produce în mai muște etape.

Spre exemplu, chiar din următoarele luni de iarnă, gigacaloria din Capitală va fi subvenționată doar în proporție de 70%. Bucureștenii sunt, într-adevăr, dezavantajați la acest capitol. Asta pentru că, în restul României, nivelul va fi chiar mai mic, de 50%, în ceea ce privește subvenționarea gigacaloriei.

Cresc prețurile la facturi

Asta se va întâmpla, așadar, în cea de-a întâia etapă a subvenționării, în sezonul 2023 – 2024. Va urma ca mai apoi, în sezonul 2024 – 2025, Astfel, potrivit procedurii, bucureștenii ar urma să plătească mai mult lunar pentru facturile la căldură. Asta pentru că în acest sezon, subvenția va scădea cu aproximativ cinci procente.

Tot procesul va începe, bineînțeles, după ce măsura este adoptată în mod oficial iar Ordonanța de Urgență intră în vigoare. Mai departe, procesul se anunță a fi unul foarte lung. Asta pentru că, potrivit informațiilor oficiale, în cel de-al treilea an, adică din 2026, procentul este chiar mai mic. Este vorba despre 50% în București și 30% în alte zone ale țării

Mesajul furnizorilor

Reprezentanții furnizorilor de energie din România au un mesaj important. Aceștia spun acum că au ajuns într-o situație destul de dificilă. Fac referire la faptul că fac împrumuturi bancare pentru că sumele pentru subvenționarea facturilor nu au mai fost achitate de sta. Există unele cazuri în care acest lucrunu s-a mai întâmplat chiar și de jumătate de an.

La momentul actual, echipele de conducere ale companiilor furnizoare spun că nu fac presiuni. Cer acum ca subvenția să fie plătită la timp de către oficiali. Asta pentru a fi capabili să-și continue activitatea în normalitate, scrie antena3.ro.