Lifestyle

Fără bac, dar cu salarii mari! Care sunt cele mai bine plătite meserii fără studii superioare

bani salariu sursă foto: capital.ro
sursă foto: capital.ro

Chiar dacă, pe piața muncii unde salariile sar cu mult de cel minim pe economie se cere diploma de bac sau cea de studii superioare, există și în România meserii foarte bine plătite pentru care nu este necesară nici examenul de bacalaureat, nici facultate. În aceste domenii chiar se câștigă foarte bine, iar traiul de zi cu zi poate fi fără piedici.

În țara noastră, examenul de Bacalaureat nu înseamnă doar sfârșitul studiilor liceale, ci și trecerea într-o nouă etapă a vieții, aceea în care un tânăr se poate angaja mai ușor cu acea diplomă la mână sau poate urma mai departe studii universitare sau postliceale. Chiar și așa, foarte mulți absolvenți de liceu nu reușesc să treacă acest examen, iar mai apoi au probleme cu obținerea unui job care nu oferă doar salariul minim pe economie.

Fără bac, dar angajați bine

În ciuda acestei situații, se pare că și cei care nu au obținut această diplomă au o șansă să obțină un salariu bine plătit pentru că există joburi în acest sens. Printre acestea se numără:

  •         lucrător comercial – salariu 1.500 de lei, la care se adaugă și unele bonusuri din vânzări;
  •         gestionar – salariul este în jur de 2.000 de lei;
  •         operator call-center – salariul este de circa 1.100 de lei plus plata pentru orele suplimentare;
  •         agent de vânzări – salariu lunar până la 1.500 de lei, la care se adaugă bonusuri, în funcție de contractele încheiate;
  •         hair-stylist / frizer – la început salariul ajunge undeva la 2.500 de lei;
  •         barista/ barman – salariu minim de 2.000 de lei, iar pe lângă salariu se încasează bine și din bacșișuri;
  •         mecanic auto – ajunge să câștige in medie, 1.000 de euro;
  •         agent imobiliar – salariu în jur de 800 de euro pe lună, la care se adaugă un procent din vânzările efectuate;
  •         menajere și personal de serviciu – salariu de aproximativ 400 – 460 de euro;
  •         alpinist utilitar – salariu peste 3.500 de lei.

Performanța românilor la bac

Aceste meserii sunt acum o bună oportunitate și pentru cei care nu au trecut de examenul de Bacalaureat. Însă vestea mai puțin fericită este că numărul celor ce se află în această situație este mare, iar acesta crește de la an la an. Doar în anul 2022, anul trecut, spre exemplu, la examenul de la finalul liceului s-au înscris aproximativ 126.000 de persoane, dintre cei aproximativ 150.000. Iar foarte mulți au făcut parte și din generații anterioare, în jur de 15.000 de persoane.

Până această problemă va fi ușor remediată, a învățământului din țara noastră, mediul muncii s-a adaptat, iar astfel avem astăzi și aceste locuri de muncă unde nu trebuie să existe o diplomă, dar salariul să fie unul mai mult decât mulțumitor. În această perioadă, foarte mulți angajatori bun accent pe ceea ce știe să facă un om, pe ceea ce se pricepe, asta înainte de a-l angaja. Pentru foarte mulți, acea diplomă deja nu mai are importanță, scriu cei de la romaniatv.net.