Social

Fără servicii medicale gratuite! Cine rămâne fără

medici
sursa foto: arhiva companiei

Românii beneficiari ai venitului minim garantat au suferit recent o lovitură majoră, pierzându-și calitatea de asigurați în sistemul de sănătate. Această modificare abruptă a exclus accesul acestora la consultații medicale gratuite, bilete de trimitere de la medicul de familie și rețete compensate. Mai mult, aceștia nu mai au dreptul la internare.

Președintele medicilor de familie din București, Sandra Alexiu, a semnalat această problemă într-o postare pe Facebook. Medicul a subliniat că în timpul unei întreruperi programate pentru mentenanță a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) în noaptea de 12 spre 13 februarie, toți asigurații sociali cu venitul minim asigurat de primării au fost șterși din sistem. Această schimbare i-a clasificat automat ca neasigurați, afectându-le drepturile legale.

Situația este și mai complicată deoarece scripturile statului român nu s-au sincronizat încă cu eventualele schimbări legislative. Până când se vor identifica soluții la această problemă, persoanele afectate, indiferent de starea lor de sănătate, se vor confrunta cu dificultăți semnificative, pierzând beneficiile de care au avut parte anterior.

Această schimbare afectează în mod negativ accesul la:

-rețete compensate;

-trimiteri medicale și posibilitatea de internare pentru tratamente esențiale precum oncologia, dializa sau îngrijirea paliativă.

Medicii care au oferit îngrijire acestor pacienți în trecut pot întâmpina dificultăți și critici pentru serviciile medicale gratuite furnizate. Pentru a remedia situația, este necesară intervenția manuală și responsabilitatea autorităților locale pentru reintroducerea datelor afectaților în sistem, potrivit Realitatea.