Diverse

Femeia al cărei hobby este să gătească rețete găsite pe pietre funerare

Femeia al cărei hobby este să gătească rețete găsite pe pietre funerare

O femeie din SUA a devenit recent virală pentru că s-a dedicat unui hobby foarte neobișnuit – gătește rețete gravate pe pietrele funerare ale oamenilor, ca o modalitate unică de a-și aminti și de a le sărbători viața.

În urmă cu aproximativ un an, Rosie Grant studia biblioteconomia la Universitatea din Maryland și făcea un stagiu în arhivele Cimitirului Congresului. La un moment dat, ea și-a deschis un cont TikTok și a început să împărtășească fapte despre studiile sale, iar această incursiune în lumea cimitirelor a fost cea care a condus-o la prima ei rețetă de gătit de pe o piatră funerară. Aceasta era pentru prăjituri spritz, conținea doar șapte ingrediente și nu includea instrucțiuni, dar Rosie a reușit să o folosească pentru a prepara ceva comestibil, iar experiența nu a făcut decât să o lase cu poftă de mai multe rețete găsite pe morminte.

„Gătitul acestor rețete mi-a arătat o latură alternativă a morții”, a declarat Rosie Grant, în vârstă de 33 de ani. „Este o modalitate de a-ți aduce aminte de cineva și de a-i sărbători viața”.

După ce videoclipul ei original de pe TikTok, în care gătește rețeta găsită pe o piatră funerară, a devenit viral, Grant a început să caute rețete similare și a reușit să găsească câteva pe tot teritoriul Statelor Unite. Ea și-a petrecut anul trecut căutând mai multe rețete pe pietre funerare și a dat peste câteva bijuterii.

Într-un cimitir din Utah, Rosie a descoperit locul de veci al lui Kay Andrews, care are rețeta ei de fudge gravată pe piatra funerară, de data aceasta cu câteva instrucțiuni simple și clare. „Fudge-ul a ieșit foarte bun, dar adevărata plăcere a fost să aflu povestea lui Kay, să îi ascultăm familia vorbind despre ceea ce o făcea specială și să aflăm că femeii i-a plăcut întotdeauna să împartă lucruri cu oamenii.”

Printre alte rețete se numără rulourile cu nuci gravate pe piatra funerară a unei Ida Kleinman, în Israel, sau o altă femeie americană care are rețeta unui sos savuros de brânză gravată pe piatra funerară. Până în prezent, ea a gătit 12 sau 13 astfel de rețete de pe pietre funerare și caută deja altele pe care să le împărtășească cu cei care o urmăresc pe TikTok.

„Când suntem în doliu, mâncarea este foarte reconfortantă pentru noi”, a declarat Rosie pentru TODAY.

Rosie Grant a declarat pentru The Washington Post că i-ar plăcea să viziteze toate pietrele funerare ale căror rețete gravate le-a folosit până acum, ca o formă de respect față de persoanele îngropate acolo.

„Scopul meu este să merg la toate”, a spus ea. „Mi-ar plăcea să gătesc rețeta și să o savurez lângă mormântul lor, ca o urare pentru această persoană care mi-a oferit acest dar mie și tuturor celorlalți.