Lifestyle

Fenomene meteo extreme în România! Furtuni, grindină și caniculă

Prognoza meteo ANM
sursa foto: arhiva companiei

Continuă valul de fenomene meteo extreme. România continuă să fie afectată de temperaturi ridicate în perioada următoare. Meteorologii au emis un Cod galben care acoperă mai multe zone din țară. Temperaturile pot ajunge până la 37 de grade Celsius la umbră.

Vremea extrem de caldă creează dificultăți în toată țara, unele localități fiind nevoite să raționalizeze apa. În același timp, furtunile puternice continuă să se manifeste, fiind emis un Cod galben pentru ploi, vijelii și grindină în regiunile centrale.

ANM a emis un Cod galben de instabilitate atmosferică valabil între 12 iunie, ora 14:00 și 13 iunie, ora 6:00. În acest interval, în Oltenia, sudul și estul Transilvaniei, sudul Banatului, jumătatea de nord a Munteniei, sud-vestul Moldovei și local în Maramureș, se vor înregistra perioade cu averse, ploi de scurtă durată, grindină și descărcări electrice. Vântul va avea intensificări, cu rafale de 55-70 km/h. Cantitățile de apă vor fi semnificative, ajungând la 20-30 l/mp, iar local pot depăși 40 l/mp. Fenomene similare vor apărea și în alte regiuni, dar pe arii restrânse.

ANM a emis, de asemenea, un Cod galben de caniculă, valabil din 12 iunie până pe 13 iunie. Temperaturile ridicate și disconfortul termic accentuat vor fi resimțite în Muntenia, sudul Olteniei și zona continentală a Dobrogei, unde maximele vor atinge 30-34 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi în jurul valorii de 80 de unități, indicând un disconfort termic accentuat, potrivit RTV.