Lifestyle

Fiecare român merge cu tortineta după cum îl ”taie capul”. Regulile nici nu se cunosc

Trotinetele electrice Sursa foto: Ziarul de Iasi
Foto: transilvania365.ro, ziarul de iasi

Dacă ar fi să parcurgem România în lung și în lat, în fiecare oraș, care se confruntă cu aglomerația urbană, vom găsi ”inventivele” trotinete. Cel care le-a inventat a pornit la acest drum, cu bună credință, numai că și de această dată socoteala lui de ”acasă ”nu s-a potrivit cu cea din ”târg”, mai exact de pe străzile supraaglomerate.

Fiecare român merge cu tortineta după cum îl ”taie capul”

Așa că fiecare doritor, mai grăbit, pentru a ajunge la o locație, sau mai ”plimbăreț” din fire, merge cu trotineta, după capul lui.

La Brașov, fiecare își lasă trotineta pe unde apucă, fără a ține cont că obstrucționează accesul publicului prin acel loc. De exemplu, câteva trotinete blocau trotuarul exact lângă stația de autobuz de la AFI Brașov.

Chiar dacă în urmă cu o lună Primăria Brașov se lăuda cu măsurile luate, realitatea demonstrează că nu se face nimic în acest sens, scrie transilvania365.

Primăria Iași a impus și un regulament pentru utilizarea trotinetelor electrice pe străzile din oraș. Acestea vor avea o viteză limitată la maximum 24 de kilometri pe oră. Circulația cu trotinetele electrice a fost reglementată recent de autoritățile centrale printr-o serie de reguli de transport. 

Cu toate acestea, tinerii ieșeni, inventivi și economi din fire, se plimbă cu trotinetele chiar și printre blocuri, dar fără a accesa partea electrică, ci folosidu-se doar de partea mecanică a dispozitivelor pe două roți.  Apoi, le lasă abandonate în dreptul scărilor de bloc, lângă tomberoanele de gunoi sau oriunde li se nimerește în drumul lor.

Sufletist din fire, un sucevean a dus trotineta acasă

Dar apogeul utilizării micului transport electic l-a atins un sucevean „sufletist” care a fost prins, în flagrant, după ce a băgat o trotinetă electrică în boxa blocului, fără să ştie că poate fi urmărită prin GPS, şi a explicat oamenilor legii că ”a încercat să ferească trotineta de ploaie”.

Și aceasta pentru că și Primăria Suceava a pus la dispoziţia oamenilor din oraş un serviciu de transport public pe bază de trotinete electrice, program denumit „Suceava EcoRide”. Oamenii pot închiria trotinetele electrice direct de pe stradă, prin intermediul unei aplicaţii mobile.

Un sucevean ”sufletist”, după cum îl numesc concitadinii lui, a observat una din trotinetele primăriei în timp ce stătea singură în ploaie şi fără să se gândească o clipă i-a oferit un acoperiş deasupra capului. Astfel, el nu a stat mult pe gânduri și a luat trotineta, dar fără să ştie că este urmărită prin GPS, a băgat-o în boxa blocului său.

În timp ce tinerii se mai descurcă, mulți dintre cei trecuți de 30 de ani stau și încă se uită la ingenioasele trotinete, fără a avea cea mai vagă idee, de cum se pot ”urca” pe ele. Multe primării, pe site-ul propriu, au scris inclusiv regulile de funcționare, informații multe, indescifrabile și inaccesibile pentru mulți, care decid în cele din urmă să meargă tot pe jos, mai ales că acesta din urmă este și sănătos.