International

Jefuitorii ruși au avut parte de o adevărată surpriză după ce au trimis utilajele agricole furate în Cecenia

utilaje

Trupele ruseşti din oraşul ocupat Melitopol au furat toate echipamentele de la o reprezentanţă de echipamente agricole, şi le-au trimis în Cecenia, potrivit unui om de afaceri ucrainean din zonă, relatează CNN. După ce au călătorit sute de kilometri, echipamentele respective nu au mai putut fi folosite, fiind blocate prin intermediul unui sistem GPS.

Jefuitorii ruși au avut parte de o adevărată surpriză după ce au trimis utilajele agricole furate în Cecenia

CNN a aflat că echipamentul agricol a fost sustras dintr-o companie Agrotek din Melitopol, care a fost ocupată de forţele ruseşti de la începutul lunii martie. În total, echipamentul este evaluat la aproape 5 milioane de dolari. Numai combinele de recoltat valorează 300.000 de dolari fiecare.

„În ultimele câteva săptămâni, au existat rapoarte tot mai multe conform cărora trupele ruse au furat echipamente agricole, cereale și chiar materiale de construcție, pe lângă jefuirea masivă a clădirilor rezidențiale. Confiscarea echipamentelor agricole de la o reprezentanță John Deere din Melitopol vorbește despre o operațiune din ce în ce mai organizată”, notează CNN.

27 de echipamente agricole scumpe au fost scoase din Melitopol, dotate cu GPS, și au fost livrate în Cecenia.

Se pare că rușii nu s-au așteptat ca mașinile agricole din Melitopol să fie controlate de la distanță, ceea ce a făcut imposibilă utilizarea lor.

„Când ocupanții au adus echipamentele furate în Cecenia, și-au dat seama că nici măcar nu le puteau porni, deoarece combinele erau blocate de la distanță”, au spus ucrainenii din Melitopol.

Pe lângă echipamentele agricole și alte bunuri, rușii fură și cereale din Ucraina

Se fură și cereale din zonele ocupate ale Ucrainei. De exemplu, săptămâna trecută, primarul din Melitopol a postat un videoclip în care se vede un convoi de camioane care părăsesc Melitopolul, presupus cu cereale.

O sursă a declarat pentru CNN că „ocupanţii le oferă fermierilor locali să împartă profiturile între 50% şi 50%”. Însă fermierii care încearcă să lucreze în zonele ocupate de trupele ruseşti nu îşi pot muta produsele.

„Nici măcar un singur elevator nu funcţionează. Niciunul dintre porturi nu funcţionează. Nu veţi lua nicăieri aceste cereale din teritoriul ocupat. „

Aşa că forţele ruseşti iau pur şi simplu cerealele, a declarat sursa.

„Le fură, le duc în Crimeea şi atât.”

Săptămâna trecută, primarul din Melitopol a postat o înregistrare video care arată un convoi de camioane care pleacă din Melitopol, presupunându-se a fi încărcate cu cereale.