Economic

Florin Cîțu critică estimările Comisiei Europene legate de economia Românie

Florin Cîțu critică estimările Comisiei Europene legate de economia Românie. Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, consideră că economia românească își va reveni începând chiar din trimestrul trei al acestui an. 

Economia românească își va reveni începând chiar din trimestrul trei al acestui an, iar în anul 2021 va avea o creștere semnificativă de 4, chiar 5%, consideră ministrul finanțelor, Florin Cîțu. El spune că această opinie optimistă este bazată pe modul în care economia a răspuns până acum la măsurile luate de guvern. De exemplu, în luna aprilie încasările la buget au fost mai mari decât în aceeași lună a anului trecut, susține Florin Cîțu.

Într-un interviu pentru un post de televiziune, ministrul finanțelor a mai declarat că estimările Comisiei Europene privind scăderea economiei românești ar fi inexacte:

Florin Cîțu: ”Avem… consumul pe martie crește, față de anul trecut, cu 8% în comerțul cu amănuntul și aici am câteva probleme cu estimările Comisiei Europene, pentru că am văzut că această estimare/…/ și cu 6% vine după ce ei spun că vor scădea investițiile cu 15% anul acesta. Total greșit. N-am tăiat nicio investiție, din contră le-am crescut. Iarăși cei de la Comisia Europeană văd o scădere a consumului. Nu cred că așa ceva se va întâmpla, din contră am susținut și prin șomaj tehnic, ne-am asigurat că puterea de cumpărarenu scade, vedem că prețurile, mai ales pentru că au scăzut prețurile și la combustibil și așa mai departe. Deci consumul nu are cum să /…/ dobânzile sunt în joc.”

Ministrul de finanțe a venit cu aceste precizări după ce în previziunile economice de primăvară Comisia Europeană a estimat că economia României va înregistra o cădere semnificativă de 6% în anul 2020, pentru 2021 Comisia estimează că economia își va reveni, chiar dacă nu la nivelul de dinaintea crizei coronavirusului.