Info Actual > Diverse > Focurile de armă fac victime la Beirut. Morții au încins spiritele în rândul populației
Diverse

Focurile de armă fac victime la Beirut. Morții au încins spiritele în rândul populației

Focurile de armă fac victime la Beirut. Morții au încins spiritele în rândul populației

Najib Mikati, premierul libanez, a anunţat pe Twitter o zi de doliu public vineri în Liban în memoria persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor ce au zdruncinat capitala libaneză joi, potrivit DPA.

Şase şiiţi au fost împuşcaţi la Beirut într-un atac asupra susţinătorilor mişcării fundamentaliste Hezbollah şi unui partid libanez aliat al său, Amal, în cursul unei manifestaţii organizate pentru a cere revocarea judecătorului care anchetează explozia devastatoare din portul capitalei libaneze din august 2020.

Au trecut câteva ore, joi dimineață, după ce a început violența, până ce armata să restabilească încet ordinea. Tancuri și efective de soldați au fost dislocate pe străzile în care se instaurase un haos cumplit.

Pământul era presărat cu sticlă spartă, iar mai multe clădiri erau pline de urme de gloanțe.

„Un calm relativă predomină în zonă și locuitorii care au plecat mai devreme se întorc la casele lor”, a declarat pentru DPA un ofițer al armatei libaneze din zonă.

Încă nu este clar cine a fost în spatele focurilor de armă

Hezbollah și aliatul său Amal au acuzat Forțele Creștine Libaneze că le-au atacat adepții.

„În fața Palatului de Justiție din Beirut, participanții au fost supuși unui atac armat de către (membrii) Partidului Forțelor Libaneze, care s-au desfășurat în cartiere și pe acoperișurile clădirilor. Au inițiat operațiuni detragere de la distanță”, au transmis cele două grupuri, într-un comunicat.

Forțele Libaneze au respins orice responsabilitate pentru violență și, în schimb, au condamnat „utilizarea armelor, intimidarea, violența și forța pentru a răsturna cursul justiției în explozia portului Beirut”. Șeful forțelor libaneze, Samir Geagea, a cerut guvernului libanez „să efectueze investigații complete și amănunțite”

Într-un discurs televizat, preşedintele libanez Michel Aoun a declarat că „este inacceptabil ca armele să fie din nou mijloc de comunicare între rivalii libanezi”, promiţând că cei care se fac vinovaţi de violenţele de joi de la Beirut vor fi traşi la răspundere.

„Nu vom permite nimănui să ia ţara ostatică pentru propriile interese”, a avertizat preşedintele libanez.

Armata libaneză a anunţat joi că a arestat nouă persoane, inclusiv un sirian, pentru violenţele de la Beirut. De asemenea, a precizat pe Twitter că va rămâne desfăşurată în zonă pentru a preveni noi violenţe.