Social

Folosirea dispozitivelor mobile ar trebui evitată la vârsta copilăriei, în special seara

Folosirea dispozitivelor mobile ar trebui evitată la vârsta copilăriei, în special seara
preventblindness.org

Timpul excesiv pe ecran poate duce la pubertate timpurie

Experții sunt îngrijorați

Lumina albastră, sau lumina vizibilă de înaltă energie, este produsă de soare, dar și de ecranele noastre, ceea ce i-a îngrijorat pe experți cu privire la modul în care expunerea la lumina albastră, prin intermediul dispozitivelor, ne afectează sănătatea. Expunerea la lumină albastră a fost anterior legată de întreruperi ale ritmului circadian și ale ciclurilor de somn ale oamenilor, potrivit Școlii de Medicină din Harvard.

Expunerea la lumina albastră modifică nivelurile hormonale

De asemenea, expunerea la lumina albastră prin utilizarea regulată a smartphone-urilor și tabletelor poate modifica nivelurile hormonale și poate crește riscul de pubertate precoce, potrivit unui nou studiu pe animale, prezentat la cea de-a 60-a reuniune anuală a Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică (ESPE), în luna septemebrie 2022.

Cu toate că acest studiu s-a concentrat doar pe efectele expunerii la lumină albastră asupra șobolanilor, descoperirile sale ar putea fi aplicate și la oameni, datorită asemănărilor dintre momentul de timp al pubertății și schimbările hormonale care au loc în timpul pre-puberității și pubertății atât la șobolani  cât și la oameni.

Calitatea somnului e afectată de lumina albastră la toate categoriile de vârstă

Oamenii de știință au observat de mult că utilizarea în creștere a dispozitivelor care emit lumină albastră poate reduce calitatea somnului atât la copii, cât și la adulți, prin perturbarea funcționării melatoninei, un hormon care joacă un rol fundamental în reglarea ritmurilor noastre circadiene.

Deoarece nivelurile de melatonină sunt, în general, mai ridicate în perioada pre-pubertate decât în perioada pubertății, cercetătorii au susținut că acest hormon ar putea juca, de asemenea, un rol în întârzierea debutului pubertății.

Pentru a testa această corelație potențială în cazul șobolanilor, oamenii de știință au folosit o cohortă de femele de șobolan împărțite în trei grupuri și expuse fie la un ciclu normal de lumină, fie la șase ore sau 12 ore de lumină albastră.

În ambele grupuri expuse la lumină albastră, primele semne de pubertate au apărut semnificativ mai devreme, iar cu cât durata expunerii a fost mai lungă, cu atât a început mai devreme pubertatea.

De asemenea, șobolanii expuși la lumina albastră au înregistrat:

  • niveluri mai scăzute de melatonină
  • niveluri mai ridicate de hormoni reproductivi specifici (exemplu, estradiolul și hormonul luteinizant)
  • modificări fizice în țesuturile lor ovariene, care sunt toate cunoscute a fi mărci comerciale ale debutului pubertății
  • unele semne de inflamație și chiar leziuni celulare în ovare

Autorul principal al studiului, Aylin Kilinç Uğurlu, expert în endocrinologie pediatrică la Universitatea Gazi din Turcia, a declarat:

„Am descoperit că expunerea la lumină albastră, suficientă pentru a modifica nivelul melatoninei, este, de asemenea, capabilă să modifice nivelul hormonilor reproductivi și să provoace debutul mai devreme al pubertății la modelul nostru de șobolani. În plus, cu cât expunerea este mai lungă, cu atât debutul mai devreme”.

„Deoarece este un studiu pe șobolani, nu putem fi siguri că aceste constatări vor fi replicate la copii, dar aceste date sugerează că expunerea la lumină albastră ar putea fi considerată un factor de risc pentru debutul mai devreme al pubertății.”

Ce recomandă experții

„În următorii ani, pe măsură ce locul dispozitivelor electronice mobile în viața noastră va crește treptat, va crește și expunerea la lumină albastră în copilărie”.

„Credem că utilizarea dispozitivelor mobile, cunoscută drept sursa inevitabilă de lumină albastră, ar trebui prevenită în grupa de vârstă a copilăriei, în special în orele de seară, și ar trebui să limităm timpii de utilizare”, a precizat Aylin Kilinç Uğurlu, potrivit fortune.com.