Info Actual > Diverse > Franța a intrat în valul 4 al pandemiei. Toate măsurile gândite de guvern merg într-o singură direcție
Diverse

Franța a intrat în valul 4 al pandemiei. Toate măsurile gândite de guvern merg într-o singură direcție

Franța a intrat în valul 4 al pandemiei. Toate măsurile gândite de guvern merg într-o singură direcție

Franța a intrat în valul 4 al pandemiei. În Franţa Guvernul mizează pe vaccinarea masivă a populaţiei pentru  a evita alte noi perioade de restricţii.

Premierul Jean Castex a confirmat că Franţa se confruntă deja cu cel de al patrulea val epidemic, provocat de circulaţia activă a mutaţiei Delta, mult mai contagioasă decât precedentele.

În opinia sa, eforturile autorităţilor şi ale populaţiei trebuie să aibă ca rezultat evitarea unei noi perioade de izolare generalizată.

În prezent, incidenţa cea mai mare a virusului este înregistrată în zonele turistice, pe litoralul Mediteranei şi al Oceanului Atlantic, în staţiunile montane din Alpi şi Pirinei, în regiunea pariziană.

Prefecţii au fost învestiţi cu autoritatea de a aplica măsuri de frânare a propagării virusului pe plan local, unii au şi facut-o deja. Au reintrodus purtarea măştii în aer liber, în zonele aglomerate din unele localităţi sau au dispus închiderea restaurantelor şi a altor locuri unde se adună multă lume la ora 23:00.

Franța a intrat în valul 4 al pandemiei. Premierul francez a apreciat că acest nou val epidemic, aflat deocamdată la început, nu va semăna cu cele trecute, iar diferența o face vaccinarea, informează RRA.

Toate măsurile gândite de guvern în ultima perioadă merg într-o singură direcție: să convingă cât mai multă lume să se imunizeze împotriva COVID-19, acesta fiind singurul mijloc sigur de a învinge epidemia. Jean Castex a anunțat noi ținte ale campaniei de vaccinare în Franța, mai ambițioase decât cele stabilite în primăvară.

Jean Castex: În următoarele 15 zile, vom oferi cinci milioane de programări suplimentare. Eu sper că în aceste două săptămâni, ultima din iulie și prima din august, vom face patru milioane de injecții pe săptămână, deci opt în amândouă. Este un obiectiv foarte ambițios, care arată că am înțeles gravitatea situației, iar ținta generală este de 40 de milioane vaccinați cu prima doză de la sfârșitul lui iulie și 50 de milioane la sfârșitul lui august.

Cea mai mare îngrijorare o provoacă cei peste trei milioane de francezi de peste 50 de ani cu boli cronice, diabet, obezitate, încă nevaccinați și cel mai expuși la o formă gravă de COVID-19, a spus premierul Castex, care le-a adresat în primul rând acestora un apel să se grăbească să se vaccineze. Iar la 1 septembrie, când începe noul an școlar, va fi declanșată în școli și licee o campanie de vaccinare a elevilor cu vârste între 12 și 18 ani care nu au făcut încă vaccinul.

Şeful Guvernului francez a exclus categoric ideea că va fi impus și în școli permisul sanitar și a subliniat că niciun elev nu va fi împiedicat să vină la ore.

Cât priveşte protestele anti-vaccin, premeirul Jean Castex a spus că oricine are dreptul să manifesteze în Franţa, avertizând, însă, că autorităţile vor fi intrasigente faţă de cei care au un comportament agresiv şi violent.

Premeirul şi membrii guvernului au sosit, după amiază, la Adunarea Naţională, unde îşi susţin proiectul de lege privind noi norme sanitare de gestionare a epidemiei ce conţine vaccinarea obligatorie a personalului din spitali şi din alte instituţii publice sau private, ce îngrijesc persoane fragile şi extinderea permisului sanitar pentru accesul în anumite locuri publice.

Dezbaterea este prevazută să se desfăşoare întreaga noapte, iar votul să fie dat la primele ore ale dimineţii. Mâine legea trebuie să ajungă la Senat, astfel încât să fie aprobată definitiv, până la sfârşitul săptămânii. Noile norme sunt prevăzute să intre în vigoare de la 1 august dacă va fi finalizată la timp procedura legislativă.