Actual Lifestyle

Franța, criză de apă majoră. O sută de orașe nu mai au apă potabilă pe conducte

Franța, criză de apă majoră. O sută de orașe nu mai au apă potabilă pe conducte

Oficial, 100 de orașe din Franța au rămas fără strop de apă potabilă. Oamenii așteaptă să le fie livrată apa cu camioanele, după cum a anunțat chiar ministrul francez al ecologiei. El a plecat în sud-estul Franței, pentru a vedea cu proprii ochi ce este în teren. Inclusiv la Paris a fost anunțată alerta de secetă, motiv pentru care capitala a luat deja primele măsuri de limitare a consumului de apă, cu referire și la acțiunea de udare a parcurilor.

Franța, criză de apă majoră. O sută de orașe nu mai au apă potabilă pe conducte

Prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, a inițiat vineri o celulă de criză interministerială pentru a aborda problema secetei, despre care reprezentanții oficiului său au spus, de comun acord,  că este „cea mai gravă criză înregistrată vreodată” în țară.

Există deja peste o sută de orașe din Franța care astăzi nu mai au apă potabilă și pentru care aprovizionarea este asigurată de camioane, pentru că nu mai există nimic în conducte”, a declarat Christophe Bechu, în timpul vizitei intreprinse în orașul Roumoules.

Biroul primului ministru a declarat că este cea mai gravă secetă înregistrată în Franța. Irigarea a fost interzisă în mare parte din nord-vestul și sud-estul Franței pentru a conserva apa. Seceta cu care se confruntă Franța astăzi este un moment istoric pe care francezii nu credeau că îl vor cunoaște vreodată, pe perioada vieții lor.

Nivelul fluviului Sena a scăzut. Foto: wikipedia

Statistica nu arată deloc bine: Utilizarea apei este restricționată, deja, în 93 de regiuni. 66 de unităţi administrative – mai mult de două treimi din total – se află la cel mai înalt nivel de alertă de secetă.

Compania energetică de stat EDF a fost nevoită să reducă producția la unele centrale nucleare, deoarece temperaturile râurilor sunt prea ridicate pentru a asigura o răcire suficientă, relatează agenția de știri AFP, citată de mediafax.

Există temeri că seceta – care afectează aproape toată Franța continentală – va reduce randamentul culturilor, exacerbând criza alimentară cauzată de războiul din Ucraina.

Europenii se luptă deja cu prețuri mai mari la alimente, deoarece exporturile de cereale din Rusia și Ucraina – printre primii producători mondiali – sunt mult mai mici decât în mod normal.

Probleme cu porumbul și animalele

Recolta de porumb, folosită în principal pentru hrana animalelor, este de așteptat să fie cu 18,5% mai mică în acest an față de 2021, a declarat ministerul agriculturii. Principalele zone de cultivare a porumbului sunt Alsacia, în regiunile de est și de vest, iar recolta este deja în curs de desfășurare.

Exporturile de porumb din Franța, Ungaria, România și Bulgaria sunt așteptate să fie mai mici în acest an din cauza caniculei, iar aceste volume mai mici vor duce la creșterea prețurilor, a relatat postul francez BFMTV.

Crescătorii de animale din Alpi sunt nevoiți să coboare în fiecare zi cu camioanele în văi pentru a colecta apă pentru animalele lor, ceea ce adaugă câteva sute de euro la facturile săptămânale de combustibil, a relatat postul de televiziune TF1.

Ce spun meteorologii

Condițiile meteo favorabile secetei vor continua și în următoarele două săptămâni.

În luna iulie, Franța a avut doar 9,7 mm de ploaie, fiind cea mai secetoasă lună din martie 1961 până în prezent, potrivit serviciului național de meteorologie Meteo-France.

Foto: EVZ