Actual International

Criza de energie din Franța închide ușile magazinelor care au pornit aerul condiționat și stinge reclamele luminoase

Criza de energie din Franța închide ușile magazinelor care au pornit aerul condiționat și stinge reclamele luminoase
foto: google.com

În Franța, reprezentanții hipermarketurilor și-au dat acordul în privința așa-numitului plan de sobrietate energetică, ce va intra în vigoare din toamnă. Magazinele vor fi obligate, între altele, să stingă siglele luminoase imediat ce se închid și să reducă temperatura la 17 grade Celsius atunci când autoritățile vor cere acest lucru.

Criza de energie din Franța închide ușile magazinelor care au pornit aerul condiționat și stinge reclamele luminoase

Magazinele din Franța care au aer condiționat vor fi nevoite să-și țină ușile închise sau riscă să fie amendate pentru a combate risipa de energie, a declarat duminică ministrul francez al tranziției ecologice, Agnes Pannier-Runacher, relatează The Guardian și France 24.

„Trebuie să ne pregătim să ne descurcăm și fără gazul rusesc”, spunea președintele Emmanuel Macron, de Ziua Națională a Franței, când a prezentat intenția statului de a elabora un plan de sobrietate energetică. Proiectul își propune să scadă consumul de energie cu 10% în următorii 2 ani și cu 30% până în 2030.

Care va fi impactul măsurilor stabilite asupra populației franceze

Referitor la măsurile care urmează să se ia, autoritățile de la Paris au transmis că nu vor cere sacrificii francezilor și că aceștia nu vor suferi la iarnă de frig.

Într-un moment în care se pune tot mai frecvent problema economiei din cauza creșterii inflației și a unei eventuale crize energetice la iarnă, Guvernul francez are în vedere două Decrete care să ducă la reducerea consumului de energie.

Declarația ministrului Tranziției Energetice din Franța

În acest context, potrivit Journal du Dimanche, citat de stiri.tvr.ro, Agnés Pannier-Runacher, ministrul Tranziției Energetice, a declarat:

“În următoarele zile, voi da două decrete: primul va generaliza interzicerea publicității luminoase, indiferent de mărimea orașului, între orele 1.00 și 6.00 dimineața, cu câteva excepții, cum sunt gările și aeroporturile, și al doilea, care interzice magazinelor să mențină ușile deschise atunci când climatizarea sau încălzirea funcționează”

Foto: ministrul Tranziției Energetice, Agnés Pannier-Runacher

Totodată, ministrul Agnés Pannier-Runacher a spus că un magazin care folosește instalațiile de climatizare are un consum mai mare cu 20% dacă lasă ușile deschise, ceea ce este considerat ca fiind “inacceptabil”.

Ce sancțiuni vor fi aplicate în caz de nerespectare a măsurilor

Firmele care nu vor respecta aceste măsuri pot fi amendate cu 750 de euro, iar cele care vor lăsa aprinse panourile publicitare pe timp de noapte riscă amenzi de până la 1500 de euro.

Deja, la Paris, Lyon sau alte orașe mari din Franța se aplică măsuri de reducere a iluminatului pe timpul nopții.

Potrivit sursei citate, după terminarea vacanțelor, la toamnă, Guvernul de la Paris va prezenta un plan guvernamental mai amplu de reducere a consumului de electricitate și gaz.