Actual International

Franța se pregătește pentru noi greve, în timp ce guvernul anunță reforma pensiilor. Oamenii sunt revoltați

Franța se pregătește pentru noi greve, în timp ce guvernul anunță reforma pensiilor. Oamenii sunt revoltați
France Travel

Nicăieri în lume nu mai este liniște și pace. Oamenii sunt nemulțumiți, conflictele sunt la limită. Nici Franța de azi nu arată mai bine: s-au anunțat noi greve iar sistemul revizuit de pensionare stârnește o adevărată revoltă în rândul populației.

Franța se pregătește pentru noi greve, în timp ce guvernul anunță reforma pensiilor. Oamenii sunt revoltați

Guvernul francez a anunțat că va continua cu reformele pensiilor, ca parte a unei revizuiri mult amânate, care sunt extrem de nepopulare, în Franța.

Sindicatele din Franța au anunțat miercuri că vor ieși din nou în stradă pentru a se opune reformelor anunțate de prim-ministrul țării, Elisabeth Borne.

Un element central al reformei propuse este creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, ceea ce va lăsa în continuare vârsta de pensionare a țării mult sub cea din alte țări ale UE. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost ales în 2017 pe baza unui program de reforme, dar a trebuit să renunțe la planuri atunci când a apărut pandemia.

Premierul Borne a declarat pentru France 24: „Sunt foarte conștient că schimbarea sistemului nostru de pensii ridică întrebări și temeri în rândul francezilor. Oferim astăzi un proiect de echilibrare a sistemului nostru de pensii, un proiect care este corect.”

Echitabil sau nu, un sondaj Odoixa a arătat că patru din cinci francezi se opun reformei și, neavând o majoritate în parlament, vor avea un munte de urcat pentru a impune schimbarea.

S-a anunțat greva franceză

Sindicatele au sărit repede pe anunț și au convocat o grevă generală la data de 19 ianuarie 2023, în ciuda faptului că guvernul și-a îndulcit propunerile inițiale. Liderii sindicali au declarat că vârsta nu poate fi negociată.

Franța se bucură de una dintre cele mai mici vârste de pensionare din lumea industrializată, iar țara cheltuiește mai mult decât majoritatea pentru pensii. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, țara cheltuiește aproximativ 14% din PIB-ul său pentru pensii.

Borne a declarat: „Trebuie să ne confruntăm cu realitatea și să găsim soluții pentru a ne păstra modelul social”, menționând că toți vecinii Franței au crescut vârsta de pensionare în ultimii ani.

Practic, vârsta de pensionare va fi majorată cu trei luni în fiecare an, începând cu luna septembrie și va ajunge la vârsta țintă de 64 de ani în 2030, cu mult după orice țară. În ciuda necesității de economisire și a ritmului lent al schimbărilor, partidele de opoziție au declarat deja că se vor opune reformelor propuse.

Reformele propuse includ, de asemenea, o creștere a pensiei de bază care o plasează cu mult înaintea unor țări precum Marea Britanie, dar, în condițiile în care sindicatele și multe partide se opun, Franța se pregătește pentru noi greve.