Actual International

Descoperire epocală în Franța, care va duce la supremație în producția pentru mașinile electrice

Descoperire epocală în Franța, care va duce la supremație în producția pentru mașinile electrice
Autoblog.md

Unul dintre cele mai mari zăcăminte de litiu din Europa a fost descoperit în Franța. Anunțul a fost făcut recent de către o companie minieră.

Dublă premieră: A fost descoperit unul dintre cele mai mari zăcăminte de litiu din Europa și pentru prima dată, în Franța

Potrivit unui comunicat al companiei miniere franceză Imerys, se pare că aceasta a descoperit ceea ce ar putea fi unul dintre cele mai mari depozite de litiu din Europa. Și totodată este pentru prima dată când se găsește litiu în Franța.

„Compania anunță începerea exploatării celui mai mare zăcământ de litiu din departamentul Allier. Proiectul va contribui la tranziția energetică a Franței și a UE și le va permite să câștige suveranitate industrială într-un moment în care producătorii de baterii și de automobile sunt puternic dependenți de importurile de litiu, un element indispensabil pentru tranziția energetică”, se arată în comunicat.

În același context reprezentanții Imerys spun că, de îndată ce vor începe lucrările de extracție la scară largă, câmpul va deveni: „unul dintre cele mai mari din UE” și va fi capabil să producă 700.000 de baterii litiu-ion pentru automobile.

Dublă premieră: 1. prima dată când se găsește litiu în Franța și 2. unul dintre cele mai mari teritorii de zăcăminte din UE.

Studiile preliminare au arătat că societatea intenționează să producă 34.000 de tone de hidroxid de litiu pe an începând cu 2028. Investițiile în acest proiect se vor ridica la aproximativ 1 miliard de euro pentru dezvoltarea câmpului timp de cel puțin 25 de ani.

Costul de producție a unui kilogram de litiu, potrivit estimărilor experților, va fi de 7-9 euro, ceea ce face ca proiectul să fie competitiv pe piața europeană. Litiul joacă un rol esențial în dezvoltarea vehiculelor electrice și în stocarea energiei. Mai mult de 70% din consumul de litiu provine de pe piața bateriilor litiu-ion.

Descoperirea vine în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că țara sa intenționează să nu mai vândă mașini pe benzină și diesel până în 2035. Până în 2030, producătorii francezi s-au angajat să producă 2 milioane de mașini electrice.