Info Actual

Info Actual > Diverse > Frața protestează. Manifestații în mai multe oraşe
Diverse

Frața protestează. Manifestații în mai multe oraşe

Frața protestează. Manifestații în mai multe oraşe

Frața protestează. Manifestații în mai multe oraşe. Francezii se mobilizează astăzi împotriva urii și a islamismului radical. În mai multe orașe au fost autorizate manifestații, după- amiază, în memoria profesorului asasinat într-o suburbie de la periferia Parisului de un cecen cu statutul de refugiat în Franța.

 

Marșuri spontane ale profesorilor în mai multe orașe

Marșurile spontane de ieri ale profesorilor din mai multe orașe din Franța sunt urmate astăzi de mare adunări populare, la care și-au anunțat prezența  numeroși lideri politici, personalități publice și reprezentanți ai societății civile, în pofida restricțiilor impuse din cauza epidemiei.

O ceremonie oficială de omagiu național în memoria profesorului asasinat va fi organizată miercuri, după cum a anunțat președinția Franței.

Radicalizarea religioșilor islamiști crează victime umane

Cruzimea cu care un profesor de istorie a fost decapitat în plină stradă în apropiere de școala la care preda a produs un șoc enorm în societatea franceză.

Samuel Paty a fost ucis pentru că și-a exersat profesia și le-a arătat elevilor caricaturile de presă cu Profetul Mahomed în timpul unei lecții despre libertatea de expresie.

Înainte de a fi victima atentatului, profesorul fusese reclamat de părinți musulmani și apoi hărțuit pe rețelele de socializare de lideri islamişti radicali.

Islamistul, în vârstă de 18 ani, cetățean rus de origine cecenă, ucis de poliție în timpul intervenției, la scurt timp după atentat, avea statutul de refugiat în Franța, unde primise azil împreună cu familia sa. 11 persoane au fost reținute în ancheta deschisă de Parchetul Național Antiterorist în acest caz. Printre cei cercetați se află tatăl unei eleve care depusese plângere împotriva profesorului, precum și un militant islamist foarte activ cunoscut de serviciile de informații pentru influența sa asupra comunității.