Sănătate

Fructul care poate reduce riscul de demență

Fructul care poate reduce riscul de demență
alimentatie-sanatoasa.com

La momentul actual, nu există un tratament pentru demență, dar pot exista modalități de a reduce riscul de a  dezvolta această afecțiune.

Demența este o afecțiune care poate apărea în ultimii ani de viață ai unei persoane, afectându-i funcțiile cognitive (gândirea, memoria, raționamentul).

FOTO dentirad.ro

Modul în care trăim viața poate avea un efect serios asupra noastră și în special, o alimentație bună ar putea reduce riscul de complicații viitoare de sănătate.

Un studiu recent a demonstrat că un aliment ar putea reduce riscul de demență, reducând în același timp colesterolul și îmbunătățind memoria.

Despre ce aliment este vorba

Alimentul în cauză este merișorul (afinele roșii), care se găsește în majoritatea supermarketurilor.

FOTO doftoria.ro

Acest studiu a scos la iveală puterea merișoarelor și modul în care aceste fructe delicioase pot contribui la îmbunătățirea memoriei și la îndepărtarea afecțiunii degenerative a creierului.

Astfel, în cadrul studiului, publicat în Science Direct, a fost analizat consumul de afine roșii pentru a îmbunătăți memoria și a preveni demența.

Oamenii de știință de la Universitatea din East Anglia au investigat modul în care adăugarea de afine în alimentație ar putea contribui la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cerebrale, precum și la scăderea colesterolului rău.

O ceașcă pe zi cu afine are efecte benefice asupra sănătății

Întreaga echipă de cercetători a studiat beneficiile consumului echivalentului unei cești de afine pe zi în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani, pe o perioadă de 12 săptămâni.

Cercetătorii au investigat riscul de demență, pierderea memoriei, funcția creierului și nivelul colesterolului în contextul consumului de afine.

Această cercetare este una dintre primele care examinează afinele și impactul lor pe termen lung asupra cogniției și sănătății creierului la om.

Declarațiile cercetătorului principal al studiului

Dr. David Vauzour, de la Facultatea de Medicină Norwich a UEA, cercetătorul principal  a declarat:

Studiile anterioare au arătat că un aport mai mare de flavonoide din alimentație este asociat cu rate mai lente de declin cognitiv și demență. S-a constatat că alimentele bogate în antociani și proantocianidine, care dau fructelor de pădure culoarea lor roșie, albastră sau purpurie, îmbunătățesc cogniția. Afinele sunt bogate în acești micronutrienți și au fost recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii. Am vrut să aflăm mai multe despre modul în care afinele ar putea ajuta la reducerea neurodegenerării legate de vârstă.”

Potrivit studiului, consumul de afine a îmbunătățit semnificativ memoria participanților în ceea ce privesc:

  • evenimentele de zi cu zi (memoria episodică vizuală)
  • funcționarea neuronală
  • aportul de sânge în creier (perfuzia cerebrală)

Dr. Vauzour a mai precizat următoarele:

„Constatările acestui studiu sunt foarte încurajatoare, mai ales dacă luăm în considerare faptul că o intervenție relativ scurtă de 12 săptămâni cu merișoare a fost capabilă să producă îmbunătățiri semnificative ale memoriei și ale funcției neuronale”.

„Acest lucru stabilește o bază importantă pentru cercetările viitoare în domeniul afinelor și al sănătății neurologice”, citeză alephnews.ro

Produse cu efect benefic asupra sănătății creierului

FOTO alephnews.ro

  • Afinele roșii au un efect puternic și pozitiv asupra sănătății cognitive
  • Nucile și fructele de pădure au, de asemenea, efect benefic asupra sănătății creierului
  • Căpșunile ajută creierul să funcționeze cât mai bine și pot încetini simptomele legate de boala Alzheimer
  • Peștele gras este o sursă bogată de acizi grași omega-3, o componentă majoră a creierului

FOTO rodiabet.ro

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!